В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания на "Булгаргаз" и КЕВР за спиране на газоподаването към "Топлофикация София" от 1 септември, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг на Столичната община. В него участие взе и председателят на СОС Георги Георгиев. Тя допълни, че шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране се е съгласил на тази крачка с мотива тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен.

Подобно поведение от страна на държавни институции е недопустимо, каза Фандъкова.

Немислимо е да се каже, че спират топлоподаването за над 1 млн. души софиянци, за да отклонят тези количества към Чирен. Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ", категорична бе тя.

По думите й "Топлофикация София" употребява 1/3 от консумираните количества природен газ в България. "Разбирам безизходицата, в която се намират както правителството, така и "Булгаргаз", които не успяха повече от шест месеца да гарантират и осигурят нужните количества, но да спреш газа на София, е признание за абсолютен провал и безотговорност", смята столичният кмет.

Това е откровена манипулация, като не става дума за липса на пари, а отсъствие на количества газ. Да "Топлофикация София" дължи 328 228 561 лв., но има едно голямо "но", КЕВР официално призна, че има недовзети 332 млн. лв. от предходния отоплителен сезон. Това се знае от всички ръководители от сектора на енергетиката.

Ако държавата иска да помогне на своето дружество "Булгаргаз", тя може веднага да издължи парите, които е признато, че се дължат на "Топлофикация" за целия минал регулаторен период. Другият вариант е да се направи споразумение и тези средства директно да отиват в "Булгаргаз" или в БЕХ, няма никакъв проблем за това, предлагали сме го многократно. Продължават преговорите между "Топлофикация" и БЕХ и "Булгаргаз", за да се намери решение. Решението е това, но е редно и честно да се признае, че всъщност големият проблем е, че няма договорени количества газ, това всъщност е най-важното, за да се намери наистина решение, а не да се прехвърля от болната глава на здравата.

Ако някой иска да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че иска да стане собственик на "Топлофикация", или пък е подготвена някаква друга сделка, моля, да бъдем откровени, защото гражданите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва натиск чрез страха, че няма да имат парно и топла вода", каза председателят на СОС Георги Георгиев. Той призова да не се всява паника.

Вчера КЕВР обяви, че започва извънредна проверка заради дълговете на "Топлофикация София". Проверката е назначена след получено писмо на "Булгаргаз" ЕАД за просрочените задължения на топлофикационното дружество по договор за доставка на природен газ, които към 18 юли 2022 г. са в размер на 328 228 561 лв., съобщиха от регулатора. Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20 август 2022 г. "Булгаргаз" възнамерява да прекрати от 1 септември 2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти, се казва още в писмото.

Малко по-късно стана ясно, че съдът е обявил за противоконституционен избора на председателя на комисията Станислав Тодоров.