"Не мисля, че има причини и основания за предсрочни избори", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в предаването "Тази сутрин" по bTV . По думите ѝ има политически битки относно овакантените министерски кресла, към които няма как да не се подходи сериозно.

"На опозицията това ѝ е работата - да създава кризи и да се бори за място. За мен като кмет е важно да има стабилност", допълни още Фандъкова.

"При тези огромни проекти няма как да гарантираме, че някой майстор няма да си остави ръцете", каза Фандъкова  по повод сигналите за некачествено извършени ремонти из града.

"Това са десетки фирми, стотици хора, които работят на терен. Въвеждаме постоянно нови условия", коментира още Фандъкова.

По думите ѝ общината е успяла да спази ангажимента си едната част от ремонтираните отсечки в столицата да бъдат пуснати за първия учебен ден. Това са бул. "Васил Левски", бул. "Арсеналски" и отсечката на бул. "България".

Относно сигналите от гражданската организация "Спаси София", че дърветата на ул. "Граф Игнатиев" са били бетонирани при ремонтните дейности там, Фандъкова коментира, че вече са наложени санкции на изпълнителя, като предстоят и нови. "Една глоба е до 50 хил. лв. - аз поисках максималната санкция", категорична е Фандъкова.

Столичният кмет уточни, че най-късно на 1-2 ноември ще бъде пуснато трамвайното трасе по ул. "Граф Игнатиев".

По думите ѝ най-лесно е да не се прави нищо в столицата и тогава няма да има критики. "Гарантираме, че няма с парите на гражданите да се плаща за калпаво свършена работа", допълни Фандъкова, като припомни, че бул. "Дондуков" е излязъл "златен" на изпълнителя заради гаранционни ремонти.

"Таблиците на европейската сметна палата ясно показват, че от 2009 г. досега в София има подобрение на въздуха по всички показатели" - така Фандъкова коментира критичен доклад на Сметната палата на ЕС, в който се посочва, че от 2009 г. насам не са взети никакви реални мерки за борба с мръсния въздух.

"Много спекулации чух по повод този доклад", допълни още Фандъкова.

Тя коментира, че общината прави всичко възможно да подобри контрола в столицата, за да не се горят отпадъци. "Имаме и пълна готовност да кандидатстваме за подмяна на отоплителните инсталации с по-екологични", коментира още тя.