Модернизацията на румънските военновъздушни сили постигна важни резултати в последните години, а оборудването с високотехнологични самолети, които са доказали ефективността си в рамките на НАТО, допринася за обезкуражаване на всякакви враждебни намерения, заяви премиерът Виорика Дънчила, цитирана от Аджерпрес.

Тя участва днес в церемония по повод включването на изтребителите Ф-16 "Файтинг фолкън", които Румъния купи от Португалия, в охраната на въздушното й пространство под национално командване. Церемонията се състоя във военновъздушната База 86 в село Борча, окръг Кълъраш.

"Това е важен ден за румънските военновъздушни сили, които могат да използват от днес за защитата на националното въздушно пространство най-модерните бойни самолети, с които разполага, но и за Румъния, която успя да засили значително отбранителните си способности. Модернизацията на румънските военновъздушни сили постигна важни резултати в последните години", посочи Дънчила.

"Правителството ще окаже цялата необходима подкрепа за продължаването на този важен процес на модернизация с цел укрепване на отбранителните способности на нашата страна и утвърждаване на профила на Румъния като доставчик на сигурност. Отбелязваме 15 години от присъединяването към Северноатлантическия алианс, а Румъния доказва още веднъж, че заема отговорно позицията на сериозен партньор и истински стълб на сигурността", изтъкна още премиерът. 

От своя страна министърът на отбраната Габриел Леш заяви, че въздушното пространство на Румъния ще бъде по-добре охранявано след включването в мисиите на въздушна полиция на първата ескадрила, оборудвана със самолети Ф-16.

 

Той заяви, че поетапното заместване на самолетите МИГ-21, които ще излязат от употреба през следващите години, с многоцелевите Ф-16 има "особена символика" за Румъния. 

"Това е една съществена крачка към извеждането на националната отбрана до стандартите на НАТО, която осигурява на нашата авиация изключително високо ниво на оперативна съвместимост. Мисля, че влизането в постоянна бойна служба "въздушна полиция" под национално командване на първата ескадрила, оборудвана с Ф-16, представлява значим момент в историята на 15-годишната ни принадлежност към НАТО", посочи министърът, като изтъкна, че това е само "първата стъпка".

Той отбеляза, че в края на миналата година са се състояли разговори за покупката на още пет самолета от Португалия, като министерството на отбраната е изразило желание самолетите да бъдат модернизирани в предприятия на румънската военна индустрия. 

Румъния купи от Португалия 12 изтребителя Ф-16 "Файтинг фолкън" втора ръка за 628 милиона евро, като първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г.