Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду е на работно посещение в България, съобщиха от Представителството на Европейската комисия (ЕК).

В София комисар Кириакуду ще се срещне с министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, с когото ще обсъдят сътрудничеството по редица приоритетни въпроси от Европейския здравен съюз, включително Европейския план за борба с рака и всеобхватния подход на ЕС към психичното здраве. Програмата ѝ предвижда и среща с представители на неправителствени организации, които работят в сферата на борбата с онкологичните заболявания.

От 10:30 часа в Министерството на здравеопазването комисар Кириакиду и министър Хинков ще направят изявления за медиите.

По време на визитата си комисар Кириакиду ще проведе среща и с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, за да обсъди ключови приоритети, сред които е стратегията на ЕС "От фермата до трапезата".

На конференция в Билбао миналия месец бяха изнесени данни, според които близо 36 млн. европейци или около 8 на сто от населението на ЕС, страдат от редки заболявания. Редките заболявания са над седем хиляди, като около 80 % от тях са генетични. На форума, организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), изказване направи и еврокомисарят Стела Кириакиду. Тя заяви, че Европейският здравен съюз има задължението да подкрепя хората с редки заболявания и техните семейства. "Нашите усилия ще продължат да променят положението на всички нуждаещи се", категорична бе тя.