Днес е неговото изслушване в Европейския парламент, а довечера групата ще реши дали да гласува против него или да се въздържи, съобщи БТА. При всяко положение няма до го подкрепим, той не е нашият кандидат, заяви председателят на групата Мартин Шулц. Той очаква Жозе Мануел Барозу да получи "относително мнозинство, след като либералите в парламента отстъпиха от предишната си линия".
Според него сегашният председател на Европейската комисия може да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство само, ако за него гласуват евроскептиците в Европейския парламент - "британските консерватори и групите на (президента на Полша) Качински и на (президента на Чехия) Клаус". Мартин Шулц отхвърли упреците, че групата му се обявява против Жозе Мануел Барозу, но не издига своя кандидатура.
Големият проблем не е кой да оглави Европейската комисия, а дали искаме социален Европейски съюз или не, каза той. Според него сегашният председател на Европейската комисия трябва да действа за въвеждане на еднакво заплащане за една и съща работа в Европейския съюз, ако иска да се представи като радетел на социален Европейски съюз.
Друг знак в тази посока би бил, ако поста на комисар по вътрешния пазар бъде отреден за социалист.
Въпреки отказаната подкрепа за кандидатурата на Жозе Мануел Барозу, която се очаква да бъде одобрена утре, Мартин Шулц заяви, че "след като се очертава председателят на Европейската Комисия да е от Европейската народна партия, то заместник-председателят на комисията трябва да е социалист".