Евродепутатите от ГЕРБ-СДС Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов поискаха остра реакция от лидерите на европейските институции след побоя в Скопие на български граждани преди футболната среща между "Левски" и "Шкупи", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

В отворено писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей и до председатели на парламентарни комисии в ЕП, евродепутатите излагат фактите около случая в Скопие, като подчертават, че това са сериозни нарушения на правата на човека, породени от омраза и осъждат агресивното отношение към българите.

Според евродепутатите това отношение не е резултат на футболни емоции и страсти, каквито не са изключение по време на спортни състезания, а основната причина за агресията е постоянното нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от академичните среди там.

"Ние констатираме, че политиката на омраза към България, която от много години водят политици в Република Северна Македония, е поразила вече и много от гражданите", се казва в писмото.

Евродепутатите припомнят за редица нападения над български културни клубове в Северна Македония, нападения над граждани с българско самосъзнание, недопускането на българска делегация - включително д-р Андрей Ковачев - в страната, добавя БТА.

На 27 юли български футболни фенове бяха нападнати минути преди началото на футболния мач от Лигата на конференциите между футболните клубове "Шкупи" и "Левски" - София на стадион "Тодор Проески", а един от тях беше приет в болница с прободна рана в корема.

Вътрешният министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски съобщи, че самоличността на нападателите е изяснена и те се издирват. Общо 21 са арестуваните за агресивно поведение и нарушаване на мира и спокойствието футболни фенове, 19 от тях са българи.