Политологът Евгений Дайнов смята, че този път ще има редовен кабинет, като допусна, че той ще бъде между ГЕРБ и ДПС на Пеевски.

Основният въпрос е колко партии ще влязат в парламента: при 7 партии конфигурацията е една, при 9 - съвършено друго. Опитите за съставяне на кабинет ще бъдат по-сериозни този път и вероятно ще доведат до успех, заяви в студиото на Радио "Фокус" политологът проф. Евгений Дайнов.

По думите му в следващия 51-ви парламент ГЕРБ и Бойко Борисов "ще се прави и ще имитира поклони" към ПП-ДБ, но в крайна сметка ще се опита да направи някакъв ход с правителство с ДПС на Пеевски плюс още някой.

"Бойко Борисов ще се чувстват длъжен този път да формира правителство, защото пет пъти не успя, получавайки мандат, и сега вече няма да му простят дори неговите хора, ако не направи сериозен опит за правителство.", смята анализаторът.

Евгений Дайнов е категоричен, че няма как да се осъществи идеята на ПП-ДБ за равноотдалечен от партиите премиер, тъй като за това е необходимо гласуването на антикорупционните закони, които според него ГЕРБ и Пеевски провалят в три поредни парламента.

"Бойко Борисов е безпомощно зависим от Пеевски," каза той и допълни, че съставянето на правителство зависи и от изборите за президент в САЩ.

Политологът добави също, че със сигурност гласовете на ДПС ще поставят партии, като "Величие" и МЕЧ, извън класацията и ще натиснат ИТН към прага за влизане.