Третият мандат ще отиде при БСП. Това прогнозира пред БНР социологът и политически анализатор Евелина Славкова от изследователски център "Тренд".

"Президентът се опита да се дистанцира от "Български възход" и от Стефан Янев. След войната в Украйна много ясно разграничи позициите си, които не съвпадат с тези на ДБ. Той няма да легитимира тяхното разбиране, давайки им мандат за съставяне на правителство. Въпреки че отношенията му с Корнелия Нинова са влошени, той ще го даде на БСП и това ще е знак към електората на партията", смята Славкова.

По думите ѝ Румен Радев няма да ограничи своите политически действия само в рамките на втория си мандат. "Той гледа по-дългосрочно", отбелязва специалистът.

Според Славкова държавният глава се опитва да даде повече време на този парламент, за да се свърши някаква работа.

"Вероятно той смята, че много трудно може да бъде сформиран кабинет в 48-то Народно събрание. Това излъчват и политическите партии като послание след изборите. Те се държат предизборно в поведението и говоренето си", коментира политологът.

При "Продължаваме промяната" голямо значение има базата, върху която е създадена и обещанието "да махнем Борисов, да изчегъртаме ГЕРБ", обясни още Славкова и добави, че според нея ГЕРБ са в сложна ситуация и са готови да използват различни варианти.

"Вероятно те ще предложат експертен кабинет, защото знаят, че с ярки политически лица подкрепата ще бъде по-трудна. Но дори да извадят експерти, това не означава, че ще получат подкрепата, която искат от "Продължаваме промяната" и ДБ. ГЕРБ не искат подкрепа от "Възраждане" и ДПС, защото това оказва влияние върху имиджа на партията", отбеляза Евелина Славкова.