Консервативно-ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган официално започна предизборната си кампания днес преди президентските и парламентарните избори на 14 май, предаде ДПА.

Опозиционните партии вече стартираха своите предизборни кампании, които се провеждат в сянката на опустошителните земетресения от 6 февруари, засегнали южната част на страната.

След 20 години на върха на турската политика, първоначално като министър-председател, а след това като президент, Ердоган е изправен пред трудна кампания, отбелязва агенцията.

Наред с твърденията за слабо управление на кризата след земетресенията, страната се сблъсква с годишна инфлация от около 50 процента.

Сред тримата претенденти за президентския пост, лидерът на лявоцентристката Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу се смята за човек с най-добри перспективи, посочва ДПА. Кълъчдароглу е лидер на алианс от общо шест политически формации.

Прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която има подкрепата на близо 10 процента от турския електорат, не е излъчила кандидат. Това се смята за косвена подкрепа за Кълъчдароглу, пише още агенцията.

В случай че нито един от кандидатите не събере повече от 50 процента от гласовете на първия тур от президентските избори, ще се проведе балотаж две седмици по-късно - на 28 май, допълва БТА.

Около 60,9 млн. души имат право да гласуват в Турция и още 3,3 млн. души в чужбина. Голямата турска диаспора ще може да гласува от 27 април.

Повече от половината жители на Турция са убедени, че Ердоган ще победи на президентските избори

 Повече от половината население на Турция е убедено, че настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган може да победи на предстоящите избори за държавен глава на 14 май, сочат данни на социологическо проучване, представени от в. "Хюриет", съобщи ТАСС.

Според резултатите от анкетата, проведена от компания Оптимар, 53,4 процента от участниците са уверени в победата на Ердоган. Други 42,1 процента са на мнение, че победител ще бъде общият кандидат на опозицията Кемал Кълъчдароглу, 8,3 процента смятат, че това ще бъде лидерът на Партия на родината Мухаррем Индже, а 1,7 процента предричат победа на представителя на алианса АТА Синан Оган.

Проучването е проведено в периода 1-7 април сред 4745 участници чрез пряко събеседване. 45,9 процента от анкетираните са заявили, че ще гласуват за Ердоган на изборите, а 43,9 процента - за Кълъчдароглу. Проучването очертава две тенденции: важна роля в резултата от президентските избори ще изиграят младите хора и невзелите решение, чийто процент възлиза на 15,5 процента, отбелязва агенцията.

Според данните на Оптимар 13,6 процента от младежите на възраст между 18 и 24 години са готови да гласуват за Ердоган, 15,2 процента - за Кълъчдароглу, 19,5 процента - за Индже, а 15,3 процента - за Оган. От тези, които все още не са взели окончателно решение, 41,5 процента са казали, че може да гласуват за Ердоган, а 31,3 процента - за Кълъчдароглу.