Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подготви днес специално посрещане за сръбския си колега Александър Вучич пред президентския дворец в Анкара.

Турска конница със сръбското знаме начело предвождаше автоколоната, с която пристигна сръбският президент. Вучич бе посрещнат от почетен гвардейски батальон, с изпълнение на химните на двете страни и с тържествени залпове, а след това двамата президенти направиха преглед на почетната стража. Вучич поздрави войниците на турски език.

Това е в известен смисъл второ посрещане на сръбския президент. Вчера двамата присъстваха на турско-сръбски бизнес форум в Истанбул, където Ердоган лично посрещна Вучич на летището, посочва Танюг, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че чуждестранните гости в Турция обикновено се посрещат на летището от министри, а този жест представлява особена чест за Вучич.

На церемонията пред президентския дворец присъстваха министри от двете правителства и многобройни журналистически екипи. Двама президенти се оттеглиха за разговор на четири очи. Министри от двете правителства също ще имат двустранни срещи, а след това ще се състои пленарно заседание на двете делегации и ще бъдат подписани няколко споразумения.

Вучич благодари на Реджеп Тайип Ердоган за "главозамайващия възход" на двустранните отношения.На съвместна пресконференция сръбският президент каза, че въпреки партийните си задължения преди изборите Ердоган е отделил два дни за сръбската делегация и с това е доказал, че за него Турция стои над партийните интереси.

Вучич каза, че Турция е "най-голямата сила" на Балканите. Той подчерта, че Сърбия не е крила подкрепата си за турския президент и демократичния ред в Турция, когато те бяха нападнати по време на опита за преврат през 2016 г. Тогава Сърбия изпревари и по-големи държави, като осъди преврата, каза Вучич.

По-рано днес сръбската делегация положи цветя в памет на жертвите на опита за преврат.

На същата пресконференция Ердоган каза, че на днешния Висш съвет за сътрудничество са разгледани всички равнища на отношенията между двете страни. Той посочи, че търговията между Турция и Сърбия е надхвърлила един милиард долара и се надява скоро да достигне два милиарда, а в по-далечно бъдеще и до 5 милиарда.

Една от главните цели е стимулиране на инвестициите, каза турският президент. Той посочи, че на турско-сръбския бизнес форум вчера в Истанбул са разговаряли както за турски инвестиции в Сърбия, така и за съвместни инвестиции в трети страни.

"Има такива, на които им пречат нашите дейности и добри отношения със Сърбия и Босна и Херцеговина и те се опитват да манипулират и променят фактите. Посланието за тези, които предизвикват кризи и нестабилност, е вместо да се занимават с това, да положат усилия за мир и стабилност на Балканите", заяви Ердоган.

Сърбия и Турция подписаха днес редица споразумения за сътрудничество в полицията, енергетиката, ветеринарната медицина, защитата на околната среда, транспорта, инфраструктурата и информационните технологии.

По-рано днес Вучич се срещна с председателя на турския парламент Исмаил Кахраман и положи венец пред мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк.

Утре сръбският президент пък заминава на двудневно посещение в Москва, по време на което ще се срещне с руския президент Владимир Путин и ще присъства на военния парад по случай Деня на победата, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на сръбския президент. По-рано Кремъл съобщи, че Путин ще разговаря с Вучич на 8 май и ще обсъди с него състоянието и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество, реализацията на съвместни проекти и актуални регионални въпроси.