Европейският парламент прие днес призив до края на годината да отпаднат проверките по сухопътните граници в Шенген за България и Румъния. Проверките по въздушните и морските граници за двете държави бяха отменени от 31 март.

Според евродепутатите дългите опашки от товарни автомобили по границите следва да изчезнат с премахването на сухопътните проверки и с приемането на допълнително европейско законодателство.

Те отбелязват, че стотици товарни превозни средства се задържат всеки ден по вътрешните граници на ЕС, а това води до отражения за здравето и условията на труд на водачите, за пътната безопасност и дейността на превозвачите.

ЕП би искал да бъде въведено задължително законодателно изискване времето за проверка на камионите да не надвишава една минута на превозно средство по границите в ЕС. Евродепутатите подкрепят възможността водачите на камиони да използват по-малки гранични пунктове при определени условия.

"Позицията на ЕП проправя път за решение на проблема с километричните опашки по границите. Днес Европейският парламент ясно показа, че е на страната на шофьорите, настоявайки за облекчени проверки на тежкотоварните превозни средства по ГКПП. Същевременно с резолюцията колегите потвърдиха категоричната си подкрепа за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. То ще реши генерално въпроса с продължителната обработка на документите при граничния контрол", коментира българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който работи като докладчик по досието.

"Резолюцията е в отговор на петицията, която колегата Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) внесе с искане за норматив от средно 1 минута за обработка на камионите по вътрешните граници на ЕС", припомни Радев. Той допълни, че в работата по текста е участвал и Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО). "Крайният резултат доказа, че България има силен екип в Брюксел, защото за пореден път успяваме да се обединим около националните каузи и да ги защитим успешно. Вярвам, че с общи усилия можем да доведем до победен край не само битката в защита на интересите на шофьорите, но и за сухопътния Шенген", заяви още Емил Радев след гласуването на резолюцията. С нея ЕП отново се застъпва за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство, като "настоятелно призовава белгийското председателство и всички членове на Съвета да приемат възможно най-бързо и не по-късно от средата на 2024 г. решение относно пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България".