Елена Йончева става евродепутат от ДПС. Това съобщава "24 часа", като се позовава на свои източници. Преди пет години тя водеше листата на БСП, но после влезе в конфликт с Корнелия Нинова, заради което не беше отново номинирана, както и нейните колеги от досегашната група на БСП/ПЕС в ЕП.

Преди изборите журналистката получи лична покана от лидера на движението Делян Пеевски и така зае петото място в листата на ДПС за евровота, която се водеше от съпредседателя Джевдет Чакъров.

Първата му позиция бе знакова, но няма очакване той да излезе от националната политика. ДПС печели 3 мандата в ЕП и така вместо Чакъров от 4-ата позиция влиза младият Танер Кабил, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил. Той бе временен съпредседател на младежкото ДПС, на него вече се гледа като на едно от утвърдените нови имена в партията. Според "Лупа.бг" пък той ще си направи също отвод и така от пето място Йончева ще се изкачи до третото и ще стане третият представител на ДПС в ЕП.

Работата си в Брюксел и Страсбург със сигурност продължава Илхан Кючюк, който е съпредседател на европейските либерали. А трета в листата бе Искра Михайлова, която пък в досегашния си мандат бе вицепрезидент на групата "Обнови Европа", в която са АЛДЕ и формацията на Макрон. Затова не се очакваше бившата министърка на екологията да остави Европейския парламент за сметка на българския, в който влиза като водач на листата в Търговище. Според източници от Брюксел обаче именно такъв е нейният и на партията ѝ избор.

Така се отваря пътят на Йончева. Приемайки номинацията на ДПС, тя обясни, че работи отлично с евродепутатите му по теми като Шенген, миграцията и върховенството на закона и е получила гаранции от Пеевски, че ще има свобода да отстоява позициите си. Неин фокус са антикорупционният закон на ЕП, по който е докладчик, и медийният пакт.