Експертът, на когото е възложена задачата да покани депутатите на водосвета на Богоявление, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Росен Желязков относно поканените официални лица на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари 2024 г., Министерството на отбраната информира, че организацията на водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години. Поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана.

Установен е обаче пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи.

"Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция", се казва в съобщението от пресцентъра на МО.

Вратите на Министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната, добавят от МО.

Скаландалът с Богоявленския водосвет на бойните знамена на българската армия пред Паметника на незнайния войн избухна след като се оказа, че отредените места за депутатите са празни. Ситуацията се оказва конфузна, което накара един от отговорниците за тържеството да прикани хора от президентството и други лица да заемат празното пространство, отредено за представителите на Народното събрание

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е във Виетнам, заяви, че ще иска писмено обяснение от военното министерство заради безпрецедентна липса на покана на председателите на парламентарните групи и на депутатите за ритуала по освещаването на бойните знамена на Йордановден.

Според предварителната проверка на администрацията на парламента са били поканени само председателят и заместник-председателите на парламента.

"Аз бях информиран за това нещо. Досега в Народното събрание не е имало прецедент да не бъдат поканени всички народни представители на такива празници. Аз ще поискам необходимата информация за това, за да се прецени дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите, защото би било пък странно, ако нямаме тази информация и мотивите за това, да се върви по линия на парламентарния контрол", заяви Росен Желязков.

Борислав Гуцанов от БСП стигна още по-далеч и обяви военния министър като заплаха за националната сигурност.

"Ако това е така (да не са изпратени покани до депутатите -б.р.), е абсурдна ситуация, защото за пореден път показва, че този човек е опасен за националната сигурност на страната ни и колкото по-бързо си тръгне от позицията "министър", толкова по-добре, ако пак, повтарям - това е по този начин. Недопустимо е един министър на отбраната да се държи по такъв безобразен начин", заяви Гуцанов.

С остра реакция излезе и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който определи скандала като "акт е грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента".

Александър Вълчев от "Има такъв народ" каза, че е получил лична покана за освещаването на бойните знамена на Богоявление

"Като член на Комисията по отбрана получих лична покана, за тържествения водосвет, спомням си я много добре, не мога да си спомня дали беше на парламентарния мейл, или на личната ми поща", каза в Ханой депутатът и член на Комисията по отбрана. Той е част от парламентарната делегация, водена оп председателя на народното събрание Росен Желязков, която е на посещение във Виетнам.

 

Вълчев посочи, че, ако не е бил част от делегацията, е щял да отиде на водосвета. Той не знае дали други негови колеги в Народното събрание също са получили покани за освещаването на бойните знамена.