"Българите загубиха шанса да имат един достоен президент, който може, колкото и да звучи клиширано, да търси общите допирни точки - но това е демокрацията. Надявам се да не съжаляваме за избора. "Продължаваме промяната" очевидно е партия на президента, който ще има много концентрация на власт, но българите няма дочакат и ще бъдат много критични", заяви бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева пред БНТ.

Според нея, ГЕРБ няма сериозен спад в резултатите от изборите в сравнение с вота през юли месец.

"Това, което мога да кажа е, че ГЕРБ е във форма и това се видя и на трите избора тази година. Все пак ние сме 12 години в управлението и в нашата партия няма дрязги, разделения, ние сме единни и обединени, каза тя.

Бившият външен министър коментира, че е засрамена от думите на Румен Радев от предизборния дебат, че полуостров Крим в момента е руски.

"Няма как това изречение, което се повтори: "Крим е руски, какъв да е?" да не предизвика такива реакции. Нормално е и американците да реагират, и украинците да реагират. И аз, и бившия премиер Борисов, и Даниел Митов, всички хора, които сме се занимавали с външна политика, трябваше да реагираме по някакъв начин", коментира Захариева.

Тя подчерта, че са се сбъднали "най-мрачните прогнози" на ГЕРБ за ситуацията в държавата - по отношение на здравната и енергийната криза, както и актуализацията на бюджета.

"Няма да пречим на партиите, желаем им успех в преговорите", допълни Захариева.