По всяка вероятност българската номинация ще е външният министър Румяна Желева, която има подкрепата за комисарския пост от Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, пише "Дневник".
Още вчера, след заседанието на  Европейския съвет, БНР предаде, че Борисов е представил на Жозе Барозу името на евентуалния български еврокомисар и председателят на ЕК го е одобрил.
Меглена Кунева няма да бъде номинирана за комисар в следващата Европейска комисия, обяви още Борисов. Той мотивира решението си за това с упрека, че тя е мълчала за проблемите в България, предизвикани от предишното правителство.
"Как би изглеждала България, ако преди година Кунева беше излязла и беше казала, че онова управление създава икономически проблеми и негативно отношение към България в Брюксел?", попита министър-председателят. Той посочи, че очаква от следващия комисар да не мълчи, ако вижда, че ГЕРБ прави "подобни безобразия".
Борисов обясни още, че Кунева е подвела обществото като се е явила на изборите за евродепутати, а впоследствие е останала на поста си в Европейската комисия. С решението на Кунева мястото й в Европарламента бе заето от Антония Първанова (следващата в листата на НДСВ за евровота), която, според премиера, е била най-острият и негативен критик срещу него преди кметските избори в София, когато двамата се бориха за поста.
Той обаче добави, че Кунева има добри качества и ще й предложи други възможности да е полезна за държавата и отрече да е бил обект на европейски натиск да я остави на поста.
Тепърва ще се водят преговорите по ресора, с който ще се заеме следващият български комисар. Според Борисов, реалистично е той да поеме европейската политика в науката, техниката и иновациите. Този ресор е подходящ за нас, защото винаги сме били "нация техническа," каза премиерът.
Той обясни, че ще лобира и за ресора "Разширяване", който е политически престижен. Борисов обаче посочи, че комисарят в тази област няма да има много работа, защото в следващите години ЕС може да приеме само Хърватия и Исландия. Министър-председателят заяви амбиции и за "Регионално развитие", но призна, че шансовете са малки, защото това портфолио е желано от най-големите европейски страни.
Междувременно на дискусия за икономическата криза в София президентът Георги Първанов заяви, че България би могла да претендира за ресор енергетика за бъдещия си еврокомисар. В отговор на журналистически въпрос Бойко Борисов, завърнал се от Брюксел и включил се в конференцията, коментира, че би било прекрасно, ако ни дадат ресор енергетика, но изрази съмнение, че това ще стане. Естествено ние можем да я поискаме, ще я поискаме, естествено, че и регионална политика ще поискаме, отбеляза Борисов. Той обаче допълни, че нагласите в ЕС са да успеем да се справим с ресора за новите технологии или политиката на добросъседство. Ние ще опитаме да искаме голям ресор, сериозен ресор, допълни премиерът.
"С колегата Бойко Коцев (представителят на България към европейските институции) бяхме заедно в МВР. Сега той е дипломат в Брюксел. Знае, старае се, може, няма нищо лошо да продължи на този пост", заяви още Бойко Борисов, цитиран от БТА.
Междувременно еврокомисарят Меглена Кунева коментира пред БНР, че номинирането на нов комисар е естествен процес, който обаче няма защо да минава през очернянето на стария. По повод думите на премиера, че е премълчала грешките на тройната коалиция, Кунева се позова на действащия европейски договор, който задължава комисарите да бъдат независими, да не получават инструкции от своите правителства и по никакъв начин да не се намесват във вътрешната политика на държавите си.