България се ползва от временна отстъпка от общите санкции на ЕС за вноса на руски петрол, която се предвижда да отпадне в края на следващата година. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос по публикации, според които нашата страна прави този внос на цени над определения европейски таван.

България може едностранно да реши да не използва отстъпката, отбеляза говорителят. Таванът на цените за руския петрол не важи за този внос към България и не засяга доставките по море, поясни той.

Говорителят посочи, че нашата страна получи отстъпката, за да има сигурност на петролните доставки. Знаем, че в България се обсъжда прекратяването на отстъпката по-рано от предвиденото, добави говорителят, цитиран от БТА.

Преди седмица ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обявиха, че са готови с общ законопроект за отпадане на дерогацията, който да удовлетворява и двете страни и той беше внесен в парламента. 

Проектът предвижда пълна отмяна на дерогацията за внос на петрол с произход Русия от от 1 март 2024 г., а от 1 януари - отпадане на квотите за износ на нефтопродукти от руски петрол.

Няма яснота какво ще се случи с цените на горивата след 1 март, когато ще отпадне разрешението за внос на руски петрол у нас, коментира случващото се бившият икономически министър от служебния кабинет на Гълъб Донев - Никола Стоянов.