БНТ предаде, че предложението, автор на което е самият председател на ЕК - Жозе Мануел Барозу, не е предизвикало никакви противоречия сред европейските комисари. Затова те ще сложат окончателно подписи под предложението във вторник, без да изчакват редовното си заседание в сряда. Според Договора за присъединяване към ЕС на България се полагаха 210 милиона евро за първите 3 години от членството, т.е. до края на тази година. По време на посещението на премиера Борисов през септември Жозе Барозу разкри за пръв път допълнителната сума, която евентуално ще бъде отпусната на България след 2009 година:
"Това означава да бъдат на разположение до 300 милиона евро до края на 2013 година. Тази инвестиция показва пълното ни желание да видим България интегрирана в европейския енергиен пазар. ЕС е длъжен да подкрепя България и да й помага по начина, по който това е правено за други", каза Барозу, цитиран от "Фокус". И наистина - докато за България компенсациите, предвидени в Договора за присъединяване бяха само за 3 години, то за Литва и Словакия, например, срокът беше двойно по-дълъг.
Предложението на ЕК, очаквано във вторник, трябва да бъде одобрено и от Съвета на министрите на ЕС, и от ЕП. Председателят на парламента Йежи Бузек обаче наскоро каза, че след като други държави са получили подобно положително решение, България също го заслужава.