Барозу вече има шанс следващата сряда да спечели абсолютно мнозинство - над 369 гласа в 736-членния европейски законодателен орган, пише вестникът. Според правилата на ЕС Барозу се нуждае от просто мнозинство, за да бъде преизбран. Но тъй като е единствен кандидат, и привърженици, и критици смятат, че той ще поеме наново поста си с отслабени политически позиции, ако не получи абсолютно мнозинство.
Трите фракции в Европейския парламент, чиито лидери обявиха подкрепата си за Барозу, са консервативната Европейската народна партия, която има 265 места в европарламента, още една консервативна група, предвождана от британските консерватори /с 54 места/, и либералната центристка група /с 84 места/. Теоритично Барозу може да получи от трите групи общо 403 гласа, което му гарантира абсолютното мнозинство и политическа подкрепа в бъдеще.
Някои от либералите, по-специално френските депутати, и част от членовете на групата, водена от британските консерватори, вероятно няма да последват инструкциите на председателите си, пише "Файненшъл таймс". Но в същото време Барозу може да разчита на допълнителна подкрепа от британските лейбъристи и от испанските и португалските социалисти. Във всички случаи той днес е много по-близо до магическия рубеж от 369 гласа, отколкото преди, подчертава вестникът.