Партия МИР взе решение да прекрати разговорите и преговорите за съставяне на местна коалиция в София за предстоящите на 29 октомври местни избори, съобщи лидерът ѝ Симеон Славчев.

Причината е, че е бил нарушен принципът на равнопоставеност между потенциалните коалиционни партньори, както и поради факта, че преди да е подписано коалиционно споразумение и да са уточнени всички подробности и принципи около съставянето на местна коалиция в София, се свиква и организира "от два от субектите в потенциалната коалиция" пресконференция. Това според партия МИР показва подход на "налагане на част от субектите в коалицията над останалите без да са съгласувани предварително и планирани общи съвместни действия".

По-рано днес се проведе пресконференция, на която Ваня Григорова обяви, че приема номинацията за кмет на София. На нея присъстваха и лидерите на БСП в София Иван Таков и на "Левицата!" Костадин Паскалев.

"Партия МИР категорично не одобрява подобен подход, който още преди да е съставена коалицията разрушава доверието между партньорите в нея. Подобен подход не би бил успешен за постигане на крайния желан резултат, за който всъщност би трябвало да се сформира местната коалиция", се казва в писмо до председателя на Градската организация на БСП в София Иван Таков.

"Партия МИР е работила и ще продължи да работи за обединение на партии и организации в лявото пространство, но ще го правим както винаги до сега - с ясни принципи и равнопоставеност между партньорите. Силовото налагане на определена организация или личност не може да бъде партньорско отношение и желание да има устойчиви взаимоотношения между партньорите", се казва още в писмото на председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той подчерта, че МИР е била и ще продължи да бъде принципна и последователна и ще продължи да работи за истинско, а не за фалшиво обединение в лявото пространство.