Двама ще се борят за поста председател на Народното събрание - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПП.

Националният съвет на "Продължаваме промяната" взе решение Никола Минчев да бъде номинацията на партията за председател на 48-ия парламент. Той беше шеф на 47-ото Народно събрание, преди да бъде свален от поста с гласовете на ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане".

ПП "Продължаваме промяната" смята, че заради брилянтната му работа в предишния парламент, както и заради личните му качества и експертизата, Никола Минчев е най-достойният кандидат за председателския пост в следващото Народно събрание, се казва в съобщението на партията.

Друго решение, взето от най-висшия партиен орган, беше номинацията на Андрей Гюров за председател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната". Той заемаше същата позиция и в 47-ото Народно събрание, където демонстрира изключителните си лидерски умения и харизма, казват още от "Продължаваме промяната".

Така ден след като от ГЕРБ официално потвърдиха неофициалната информация, че юристът Росен Желязков ще бъде техният кандидат за председателския пост на НС, стана ясна и втора кандидатура - на втората по големина парламентарна група.

"С номинацията на Росен Желязков за председател на 48-ото Народно събрание даваме знак. Той е човек с огромен административен опит, житейски мъдър, балансиран и много добър юрист. На нас ни трябва консенсус, имаме всички възможност парламентът за почне с безспорните въпроси и той има точно тази нагласа", коментира по-рано днес пред БНР избраният за депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Обичайната практика е за председател на парламента да бъде избиран представителят на най-голямата парламентарна група, който е и първият мандатоносител. Решението кой да бъде шеф на НС решава с гласовете си пленарната зала.

Очаква се по презумпция партиите от бившата управляваща коалиция да подкрепят отново Никола Минчев, тъй като още при предсрочното му сваляне от поста начело на НС, групите на ПП, ДБ и БСП остро се противопоставиха.

Срещу Минчев тогава бяха от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", както и ИТН, които вече са извън НС, като го обвиниха в погазване на парламентарния правилник и отнемане на думата от опозицията. Логично е техните депутати отново да препотвърдят позицията си. Неизвестната остава на този етап изборът, който ще направят депутатите от "Български възход", които за първи път влизат в парламента.