Двамата задържани по скандала с "Нексо" са обжалвали наложената им парична гаранция в размер на по 1 млн. лв., съобщава bTV, като се позовава на свои източници. Съдебното решение се очаква следващата седмица и дотогава двамата остават на свобода.

Другите двама обвиняеми по скандала все още се издирват, а политическите обвинения по темата не спират.

Междувременно ГЕРБ внесоха проекторешение за създаване на временна комисия в парламента, която да проучи фактите и обстоятелствата около дейността на криптобанката.

Комисията трябва да установи още кои са свързаните с "Нексо" компании във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително и връзки с лица и структури, финансирали тероризма и организираната престъпност. Посочва се, че членовете на бъдещата комисия ще се занимаят и с фактологията около финансирането на политически партии у нас от страна на криптобанката.

Проекторешението е включено в програмата на Народното събрание за седмицата, става ясно от сайта му.

От "Да, България" обявиха, че ще подкрепят сформирането на такава комисия и обявиха резултата от вътрешна проверка на даренията си със съобщение до медиите.

Данните сочат, че сред служителите на "Нексо" има 15 техни дарители. Част от тях са учредители и членове на формацията на Христо Иванов, или просто активисти. За две години те са им дарили 400 000 лв.

Общо дарените суми от тези лица са в размер на 199 999 лв. за 2021 г. и 199 993 лв. за 2022 г., информират от "Да, България". 

"Във връзка с появили се в медиите твърдения, че тези дарения представляват 90% от всички дарения, уточняваме следното: През календарната 2021 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП "Движение Да България" са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лв.", уточняват от формацията.

Това включва, както банкови сметки на местни организации, така и други финансови инструменти (PayPal, ePay, Stripe), включително дарения в брой и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, създадени за съответните предизборни кампании на Коалиция "Демократична България - Обединение" за парламентарните избори, проведени на 4 април 2021 г., както и след това на 11 юли 2021 г. и 14 ноември 2021 г., където ПП "Движение Да България", като юридическо лице, е титуляр.

През 2021 г. са постъпили 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лв., като всички дарения, постъпили след влизането в сила на 27.04.2021 г. на забраната за получаване на дарения от юридически лица са възстановени в пълен размер, отчитат се от партията на Христо Иванов.

През календарната 2022 г. броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ПП "Движение Да, България" са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лв.

Сумите са похарчени изцяло за финансиране на тези кампании и всеки разход е надлежно и документално отчетен съгласно изискването на закона, пише в позицията на "Да, България".

Общо за двете години въпросните дарения представляват 10.52% от всички привлечени средства за кампаниите.

Всички тези дарения са публични. Спазени са стриктно изискванията на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите декларации за произход на средства.

Информацията за даренията е достъпна на сайта на Сметната палата от месеци, защото всяко едно дарение за предизборна кампания се обявява в седемдневен срок от неговото получаване.

Контролната комисия на ПП "Движение Да България" е сезирана да оцени всички факти и обстоятелства, свързани с горепосочените дарения, с оглед тяхната законосъобразност и и съответствие с устава и принципите на ПП "Движение Да България".

"Ще подкрепим предложението да се създаде Временна парламентарна комисия по темата и ще предложим тя да приключи с решения за подобряване на правилата за публичното финансиране и отчетност на политическите партии", обещават още от формацията. И обещават да продължават да се финансират прозрачно.

"За нас всяко дарение - и това от 2 лв., и това от десетки хиляди е безценно, защото така можем да достигнем до нашите избиратели. Всеки лев в кампанията влагаме, за да разпространяваме нашите идеи".

Припомняме, че партиите не могат да събират данни за служебното правоотношение на своите дарители, казват от партията, пишат още от формацията. Позицията завършва с благодарност към всички дарители на партията на Христо Иванов. 

По-рано през деня от ГЕРБ заявиха, че ДБ нямат отчет за 1 милион лева от дарения.

"172 000 от 221 000 общи дарения за техния партньор и свещена крава ДБ са дарени от служители на "Нексо", каза депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

Настимир Ананиев отново отрече да е имал нещо общо с "Нексо", въпреки, че е бил съдружник в обща фирма с един от съоснователите на "Нексо" - Антони Тренчев.

"Третият мандат беше саботиран от Иван Гешев и от ГЕРБ. Единият си пази стола, вторите пазят чекмеджето", каза той. "Отстреляха "Демократична България", които много държаха да им бъдат партньори", коментира Ананиев. "Трябваше да правим една апликация, но след като той в средата на 2018 г. реши да се занимава с "Нексо" и всъщност нищо не се случи и тази фирма никога не е развивала дейност", обясни Ананиев, цитиран от bTV.

Скандалът "Нексо" застрашава шанса за редовна власт, убедени са от "Продължаваме промяната".