При много ниска избирателна активност започна изборният ден за балотажа в Турция, където са разкрити 126 секции.

В Истанбул, където са разкрити 38 изборни секции - най-големия брой на територията на Турция - няма и помен от наплива на избирателите с българско гражданство, както беше на вота миналата седмица. Тогава само в Истанбул гласуваха над 27 000 души.

Пред двете секции в компактно населения с изселници квартал Авджълар, където миналата седмица гласуваха около 3 000, души няма опашки за гласуване.

Докъм обяд в Авджълар бяха гласували около 250 души в двете секции. Малко повече се очакват в ранния следобед, но е невъзможно да достигнат дори половината от миналата седмица, каза координаторът Хюлия Алтън.

За много ниска активност съобщиха за БТА от секциите в азиатската част на мегаполиса.

В района на Бурса, където са разкрити 30 изборни секции, до обяд са гласувули в някои секции по 200 души, в други по-малко, каза Вели Йозтюрк, председател на Балгьоч.

По данни на изселническите организация се очакват в пъти по-малко хора да гласуват в сравнение с миналата седмица. Тогава на територията на Турция гласуваха около 90 000 души.

В тракийския регион, където в Чорлу бе постигнат рекорд с гласувалите 8 000 души миналата седмица, гласуването преминава спокойно, без опашки и натрупвания пред секциите, съобщиха от местното изселническо дружество.

В следобедните часове се очаква малко повече хора да се яват да гласуват, но като цяло прогнозите на изселническите организации са, че вероятно ще останат между 25-30 000 души на територията на Турция.

В Авджълар присъстват представители на Инициативен комитет, за които се твърди, че са от Бургаско, които много внимателно следят какво се случва.

"Нашето желание е новият президент на България да работи за обединяване на обществото, да няма конфронтация и омраза между хората", каза Мустафа Йозтюрк, изселник от Ардино, бивш машинист в турските държавни железници.

"За съжаление в България отново се разгоря истерия срещу турците по повод на нашето гласуване в Турция и това много ни безпокои", допълни съпругата му Незиха, учителка в техникум.

"България е европейска държава и ние, изселниците, се гордеем, че сме и нейни граждани, но това, което се случва, много ни тревожи. Пожеланието ми е новият президент да работи за премахване на езика на омразата, за такъв президент гласувах".

"Гласувахме миналата неделя. Сега пак гласувахме, защото смятаме, че е важно един президент да бъде обединяваща фигура, да бъде еднакво обърнат към всички слоеве на обществото. Ние искаме такъв президент и затова се явихме да гласуваме", каза двойка 35-годишни хора - Себиле, медицинска сестра, и Вели Османоглу, компютърен специалист, родом от Исперих, Разградско.

За разлика от вота в Турция, избирателната активност в България на балотажа е сходен с  първия тур. 8,68% от избирателите са гласували към 11 ч., съобщиха от Централната избирателна комисия. Миналата седмица, когато вотът беше 2 в 1, избирателната активност се движеше сходно към този час - 8,62%.


 

ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":