Депутатът от ДПС Йордан Цонев призова за прозрачност по сделката с ЧЕЗ. Той направи остро изказване, в което се усъмни в тежка корупционна тишина. Това заместник-председателят на движението направи в отговор на журналистически въпрос по повод сделката за купуването на ЧЕЗ от "Еврохолд".

"Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин. Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни да се произнесат по тази сделка. А именно - ДАНС и трите регулатора - КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията. Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите. Впрочем тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга "Капитал" като ни я представят като вече свършен факт.", заяви Цонев.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че при сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. На въпрос дали е имала срещи с новия купувач на ЧЕЗ "Еврохолд" и дали е по-голям оптимист, министър Петкова посочи, че не е имала срещи с "Инерком", не съм имала срещи и с новия купувач на активите на ЧЕЗ в България. Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. Чешката държава провежда тези процедури. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Това е нашият водещ принцип. Поради тази причина нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество", допълни Петкова. Във връзка с появила се информация за липса на опит в бранша на новия купувач на ЧЕЗ, тя уточни, че всеки един от органите в България, които трябва да се произнесат, ще кажат своето мнение.

 

Председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че КЕВР следи сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд" и ако се стигне до такава, ще извърши проверка.

Иванов каза, че ако се наложи проверка от страна на КЕВР, регулаторът ще изпълни закона. "В момента ние следим това, което се случва в сделката между ЧЕЗ и "Еврохолд" и ако се мине през всички останали институции, които трябва да дадат разрешение, накрая се произнася КЕВР. Ние ще изпълним закона, такъв какъвто е", коментира той.

По думите му, все още не са ясни критериите, по които КЕВР ще извърши проверката, тъй като институциите, които е трябвало да подготвят такива, не са го направили.

"В крайна сметка, ако се стигне до нас, ние сами ще се постараем да създадем обективните критерии. Надявам се действително, ако се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати в изработването им", каза Иван Иванов.

 

 ЧЕЗ груп излезе с официална позиция, в която се казва, че "Еврохолд планира да финансира придобиването и рефинансирането на съществуващи заеми от български компании на ЧЕЗ Груп отчасти със собствени ресурси отчасти със заеми от водещи световни банки". 

Продажбата включва всичките седем български дружества на ЧЕЗ Груп (ЧЕЗ България, ЧЕЗ Електро България, ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Трейд България, ЧЕЗ ИКТ България, Проект за свободна енергия Орешец и Бара Груп).

Сделката подлежи на одобрение от Българската комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и Българската комисия за енергийно и водно управление (КЕВР).

Международният арбитраж, който ЧЕЗ предприе срещу България през юли 2016 г., не е засегнат от продажбата и ще продължи да се поддържа от ЧЕЗ, заявяват от компанията.