ДПС още не е решило дали ще подкрепи новия кабинет, съставен с втория мандат на ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ-СДС. Решението как ще гласува за кабинета "Денков" партията ще вземе след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев. Ден по-рано зам.-председателят на парламентарната група на движението Хамид Хамид заяви, че ДПС ще гласува против кабинета. Последва и уточнение от пресцентъра на ДПС, което се разграничи от думите на Хамид.

"Във връзка с множеството запитвания от страна на медиите как ще гласува ДПС за кабинета "Денков", ръководството на ДПС заявява, че в момента решение не е взето. Решението ще бъде взето, след като има отчетен мандат. Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на Движението. Г-н Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС е изразил личното си мнение и ясно е заявил, че колективните органи на ДПС ще вземат окончателното решение", заявиха в официално съобщение от движението.

В събота Хамид заяви по БНТ, че партиите на Кирил Петков и Христо Иванов са потърсили ДПС само за конституционната реформа, не за кабинета.  Хамид обяви, че в новата коалиция вярват само на Мария Габриел.

"От ДПС не беше потърсена подкрепа за кабинет. Това не беше тема на разговорите с новата коалиция в петък. Нашето становище е, че ДПС няма да подкрепи тази "порочна сватба", както се изрази нашият председател, г-н Карадайъ. Ще участваме обаче в мнозинство, което ще реформира съдебната система и ние ще сме гаранти на реформата, което ще осигури спазването на Конституцията и законите на страната", коментира той по държавната телевизия.

В петък, преди да бъде обявен съставът на кабинета, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заедно с депутата Делян Пеевски проведоха две срещи с ръководствата на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в парламента, като след това Мария Габриел обяви, че са обсъждали сформиране на конституционно мнозинство за провеждане на цялостна съдебна реформа и вече имат сигурни 160 гласа заедно с движението.

Връчването на мандата на ПП-ДБ от ротационния кандидат-премиер Николай Денков ще бъде в понеделник от 11.00 часа.