От ДПС предлагат законопроект за предпазване от инвестиции с т.нар. корозивен капитал. Това стана известно от думите на депутата от ДПС Станислав Анастасов на брифинг в Народното събрание, предаде БТА.

Целта е българската икономика, и в частност тази на Европейския съюз, като цяло, да бъдат предпазени от инвестиции с т.нар. корозивен капитал. Инвестиции или придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност или на обществения ред в България, и, в по-широк смисъл, на европейските и атлантическите партньори на България, обясни Анастасов.

Той посочи, че обхватът на инвестициите, които са обект на законопроекта, са от критичната инфраструктура. Било то физическа или виртуална, включително свързана с енергетика, с транспорт, здравеопазване, медии, комуникация, обработка или съхраняване на данни, въздухоплаване, отбрана, чувствителни съоръжения и пр., обясни Анастасов и добави, че става въпрос основно за руски капитали.

Проектът е особено важен, тъй като се засилват тенденциите за увеличаване в световен мащаб на зловредните инвестиции, основно руски, с "корозивни" капитали, особено в контекста на непровокираната руска агресия в Украйна, заяви Анастасов.

По думите му със законопроекта се създава и междуведомствен съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции към министъра на иновациите и растежа. Той отбеляза, че съветът ще е колективен орган, който ще разглежда постоянно всички чуждестранни инвестиции, които са свързани със сигурността и обществения ред.

В миналото имаше такива случаи, за които имахме съмнение. Някои от тях бяха и обект на разследване от Народното събрание, правихме анкетни комисии, отговори Анастасов на въпрос дали е имало инвестиции от подобен характер в България.