И ДПС се присъедини към несъгласието Изборният кодекс да се отваря за промени в условията на наближаващи парламентарни избори. По време на среща с президента Румен Радев, част от днешните консултации с парламентарно представените партии във връзка с провеждането на вота, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че вече се намираме в реална предизборна кампания и да се променят изборните правила по това време никога не е било добра атестация, нито у нас, нито в чужбина.

В условията на пандемия Карадайъ постави като проблем за партията провеждането на предизборната кампания, която при ДПС се случва лице в лице и от врата на врата. "Ще имаме още една задача - да намерим начина за провеждане на предизборна кампания", каза Мустафа Карадайъ.

Той очерта и предизвикателствата, които стоят пред организацията на парламентарния вот - изграждането на доверие у хората, гарантирането на здравето и безопасността на участниците в изборите.

Лидерът на ДПС припомни, че при разглеждането на Изборния кодекс в парламента от партията са призовали да се концентрират върху следните проблеми: големият брой недействителни гласове, който може да се минимизира с включване на машинното гласуване, ограничаване на субективния елемент в броенето на гласовете, огромният брой сгрешени, подправяни, неподписани или преподписвани секционни протоколи.

Изборите за първи път ще бъдат в условия на пандемия и изискват специално отношение и повишена отговорност от институции, партии, обществени организации, всички политически субекти, така че да проведем избори, в които да бъдат гарантирани здравето на българските граждани, тяхното конституционно право на глас, независимо дали са в страната и зад граница, да бъде гарантирана прозрачност - това каза от своя страна държавният глава Румен Радев.

Той увери, че ще се постарае да даде отговор за датата на изборите по най-бързия начин. Радев призова да се разгледат въпросите, свързани с идеята за гласуване по пощата за българите в чужбина, за видеонаблюдение в секциите, за включването на общинските избирателни комисии в тези избори като първото звено, в което да се събират бюлетините от вота.