ДПС и "Възраждане" ще сезират прокуратурата по повод информация в декларация на "Възраждане" за фотоволтаици в района на казанлъшкото село Кънчево.

В пленарна зала в присъствие на жители от казанлъшкото село бе поставен въпросът за изграждането на фотоволтаци около селото, предава БТА.

Декларацията представи депутатът Даниел Проданов. В текста ѝ се посочва, че европейските субсидии винаги са били апетитна хапка за родните политици.

Проданов отбеляза, че в последните години става въпрос най-вече за възобновяемите енергийни източници.

"Днес с нас в залата са десетки жители на казанлъшкото село Кънчево, дошли са да търсят съдействие от всички нас народните представители за свой конкретен проблем. Стотици декари от техните земи предстои да се превърнат в поредния фотоволтаичен парк", посочи Проданов.

По думите му достъпът на тези жители до гори и овощни градини се отнема срещу 35 лв. на декар годишно за общината, докато инвеститорите очакват печалба над девет милиона лева.

"Съвсем случайно управител на фирмата е лице, което е в съвета на директорите на друга фирма, чийто собственик на капитала е ТЕЦ - Варна. Тук специално към колегите от ПП-ДБ , това не е ли същият обръч от фирми, който притежава и онова имение в Росенец. Според търговските регистри е същият, но вероятно за вас вече това не е проблем", констатира Проданов.

"Точно този тип фирми или пряко свързани с тях лица придобиват българска земя на безценица и потриват ръце за огромни печалби в близко бъдеще", коментира депутатът и добави, че те "ограбват българите и заграбват българската земя".

Ние от "Възраждане" спрямо своите правомощия, ще направим всичко възможно да защитим интересите на българските граждани и идната седмица ще внесем в НС конкретни предложения в тази посока, каза Проданов.

Той посочи, че цялостната енергийна политика на ЕС води до все по-големи щети за България.

"Търговията с въглеродни емисии пък е нещо като така наречените евроатлантически ценности. В последните години последователно се лишихме от ПАВЕЦ "Чаира", АЕЦ "Белене", на път сме да се лишим от комплекса "Марица Изток" по простатата причина, че нашите партньори не искат конкурентни икономики, а нашите управляващи нямат нито морала, нито смелостта да застанат на държавно отговорна позиция. За сметка на това имат своята алчност", се посочва още в декларацията от името на ПГ "Възраждане".

Заместник-председателят на ПГ ДПС Йордан Цонев отговори, като посочи, че ДПС ще инициира сигнал до прокуратурата за пълно разследване на този случай.

"От тази трибуна не се правят фалшиви инсинуации и намеци и затова ние ще сезираме прокуратурата за пълно разследване на този случай", заяви Цонев.

Даниел Проданов отново в процедура отговори, че вече е подаден сигнал. Прокуратурата е сезирана, каза Проданов.