ДПС и БСП не подкрепят предложенията на ГЕРБ за промените в Изборния кодекс.

Дебатът за тях тече в Комисията по правни въпроси. ГЕРБ са внесли промените, според които, ако се стигне до свикване на Велико народно събрание, се предлага то да се избира със сменена избирателна система - 200 депутати с пропорционални листи, 200 - в едномандатни избирателни райони и мажоритарно.

Според текстовете - с вот в един тур, което значи, че мажоритарен депутат може да бъде избран и с 20 на сто от гласовете, подадени в района. Според депутати от управляващата партия това може да подлежи на ревизия и да се реши, че при мажоритарни избори ще има два тура. ГЕРБ предлага също изборният ден да е 48 часа.

По време на комисията днес каква е позицията на ДПС обясни депутатът Йордан Цонев. "Нашето виждане не съвпада с това на ГЕРБ. Правителството трябваше през времето да наложи производството на машини у нас, да ги сертифицира и да направи свой проект", каза той.

По думите му не е нужно машини да бъдат наемани (каквито са очакванията), държавата трябва да ги произведе, сертифицира и всичко, което е нужно, а вместо това топката се прехвърляла между правителството и ЦИК.

Цонев добави, че дефектът на изборния процес у нас са секционните избирателни комисии, както и "партийните пристрастия на членовете".

От името на БСП Крум Зарков обяви позицията на групата.

БСП също не подкрепят промените на ГЕРБ в Изборния кодекс, тъй като се внасят в последния момент и вместо яснота, се внася хаос, което се доказва и от оставката на председателя на ЦИК.

Крум Зарков добави, че машините трябва да се купят, а не да се наемат. "Ние сме единствената държава с света, която твърди, че електронизирането на един процес, ще го оскъпи", каза още депутатът.

Според него машинното гласуване има предимство, но вкарването на хартиена бюлетина за протокола също ще обърка процеса. Има скрита цел и това е поредната законодателна спирала, добави Зарков.

Християн Митев от Обединените патриоти заяви, че се въздържат в предложението за избор на Велико народно събрание и специалния ред за провеждането му, както и за мажоритарния избор на 200 депутати. Митев е на мнение, че машинното гласуване не е "панацея за честен вот".