Това съобщи председателят на Комисията за борба с корупцията в Народното събрание Яне Янев, цитиран от Дарик. Служителката, която им е помагала, е уволнена.
След като в законовия срок депутатите подали декларации за конфликт на интереси Янев хванал техническа сътрудничка, която се опитва да подмени декларациите на четирима от тях. Яне Янев даде пример, че на единия в първата декларация пишело, че участва в Управителния съвет на футболен отбор, а във втората - това било скрито.
Янев уточни, че те са имали право да коригират информацията си в 30-дневен срок, но не и да изтеглят, подменят или укриват данни. Санкции обаче може да има само ако се установи, че са подали декларации с невярно съдържание.
Всички министри, включително и премиера, също са подали декларации. Част от министрите отказали повторно да подават в качеството си на министри, но правния съвет към парламента е дал категорично становище, че е необходимо.
Янев заяви, че в 10-дневен срок всички декларации ще бъдат качени на сайта на парламента. Комисията за борба с корупцията започва проверка и в 30-дневен срок ще се установи дали данните са достоверни в декларациите на народните представители. Ще се проверява във всички институции и регионалните им депа.