Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви Луната за част от планетата Марс. Това той направи чрез публикация в социалната мрежа Туитър, където често споделя мнението си. Президентът разкритикува  космическото управление НАСА, че си е поставило за цел да върне американските астронавти на Луната до 2024 г. и призова агенцията да се фокусира вместо това върху "много по-големи" инициативи, като полет до Марс, предаде БТА.

"На фона на всички пари, които се харчат, НАСА не бива да говори за отиване до Луната. Това е направено преди 50 години. НАСА трябва да се фокусира върху много по-значителни инициативи, включително Марс ( от която е част и Луната), отбраната и науката!", написа в профила си президента. 

Първоначално Тръмп застана зад лунната инициатива на НАСА, но сега както изглежда той намалява подкрепата си за нея. 

Изявлението на Тръмп бе туитнато от президентския самолет, с който той пътува от Европа за Вашингтон.

Мнението на държавния глава противоречи с призива на неговата администрация, отправен неотдавна към НАСА, да се върнат хората на лунната повърхност до 2024 г. вместо до поставената преди това за цел - 2028 г.

НАСА планира да изгради космически аванпост в лунна орбита, в който да може да се сменят астронавти, стигащи до лунната повърхност. Целта е това да стане до 2024 г. Този план е част от по-голяма програма за използването на Луната за отправна точка за евентуални мисии до Марс.

На сайта на НАСА в петък се казваше, че програмата "Артемида ще прати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г. и ще създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до 2028 г.". Програмата е кръстена на близначката на Аполон - Артемида, която е богиня на Луната в гръцката митология.

Американската космическа агенция представя и детайли как космическото управление планира да превърне Луната в отправна точка за бъдещи мисии до Марс и за място за тестване на оборудване и на технологии за други походи из Слънчевата система.

Частни компании също се включиха в надпреварата към земния спътник. Милиардерът Джеф Безос миналия месец представи макет на апарат за кацане на Луната, произведен от компанията му Blue Origin.