"Русия винаги е била надежден и предсказуем партньор в сферата на ядреното неразпространение и разоръжаването", каза Медведев на срещата на високо равнище на 15-те страни членки на Съвета за сигурност на ООН. Президентът на Франция Никола Саркози също заяви, че по отношение на Иран трябва да има окончателно решение и че моментът за това е настъпил.
 "Подкрепям предложението на САЩ за преговори с Иран, но това предложение не даде нищо на международната общност", каза Саркози.
САЩ и Русия направиха безпрецедентни съкращения на стратегическите си ядрени арсенали в рамките на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-1), посочи Медведев. "Неведнъж заявихме и отново повтаряме, че сме готови да се движим напред и да намалим броя на носителите повече от три пъти", каза президентът. "Сега този въпрос е на масата на преговорите и ние го обсъждаме с американските си партньори". "Готови сме, както се разбрахме с президента на САЩ, да работим заедно срещу предизвикателствата на ракетното разпространение и се надяваме, че всички заинтересовани страни също ще се включат в тази работа", каза Медведев. Той обаче подчерта, че ситуацията в сферата на неразпространението на ядрените оръжия се "променя по-бавно, отколкото ни се иска".
По думите на Медведев вече има нови опасности, най-голямата от които е "появата на ядрени компоненти в ръцете на терористите". Подходът към проблемите в тази сфера трябва да се модернизира, каза руският президент и призова Съвета за сигурност да засили "защитната система", за да спре достъпа на терористите до ядрените компоненти. Медведев подчерта, че Русия ще направи всичко необходимо за подписването на новия Договор за стратегическите нападателни оръжия.
На заседанието премиерът на Великобритания Гордън Браун заяви, че светът трябва да обмисли налагането на "много по-строги санкции" срещу Иран, ако Ислямската република продължи да развива ядрената си програма.
Председателят на Китайската народна република Ху Цзинтао обеща, че Китай няма да използва ядрено оръжие и ще поддържа своите ядрени арсенали на минимално равнище.
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ Мохамед ел Барадеи призова за създаването на "международна банка за обогатен уран". Трябва да има квота за доставки на обогатен уран за атомните електроцентрали, каза Барадеи. Според него по този начин "страните няма да се изкушават да обогатяват уран сами".
Иран е готов да участва в сериозни преговори за спорната му ядрена програма, но настоява "незаконните искания" към Ислямската република да бъдат оттеглени, съобщи Ройтерс. "Ислямската република повтаря готовността си да участва в сериозни и градивни преговори със заинтересованите страни", се казва в изявление на иранската мисия при ООН, разпространено след заседанието на високо равнище на Съвета за сигурност на световната организация. "В същото време ние вярваме, че необходимото условие за тези преговори е оттеглянето на неоснователните и незаконни искания, които през последните години доказаха своята безполезност", се казва още в изявлението.