Не можем да бъдем зависими от други части на света за енергия. Зеленият преход е екзистенциално важен за нас, най-вече за Европа. Важен е за икономиките, защото минералните горива и ресурсите в това отношение ни пречат. Важен е и за социалното сближаване, а учените ни казват, че най-уязвимите групи от обществото ще платят най-тежката цена. В България например декарбонизацията е изключително важно предизвикателство. И затова очаквам следващата Европейска комисия да не говори за това какви са климатичните амбиции - те вече са ясни. Въпросът е на практика да се реализира това, което вече има подкрепа.

Това заяви Курт Ванденберге, генерален директор на Генерална дирекция "Действия по климата" в Европейската комисия по време на първия панел от втория ден на най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", организиран за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News. 

Ванденберге участва в дискусията "Източноевропейският дневен ред в COP29: Водеща роля в прехода към чисти технологии", на която модератор бе бившият министър на околната среда Юлиан Попов.

По думите на Курт Ванденберге икономическият растеж в Европа е свързан с възобновяемите източници на енергия и ако този дял бъде увеличен, ще се увеличи и растежът.

"Нашата икономика трябва да е подготвена за бъдещето, което ще е топло и по-малко безопасно и сигурно. В ЕС ние вървим в правилна посока и виждаме резултатите. Отделихме икономическия растеж от емисиите и го правим от 1990 година. Икономиката расте, заетостта и в България е висока - 5 процента само е безработицата. Частният сектор утрои резултатите си, включително и в България. А дори и в производството -  данните за Европа са по-добри отколкото на САЩ, което като че ли противоречи на усещането ни", коментира генералният директор на Генерална дирекция "Действия по климата" в ЕК.

Той обаче изтъкна, че постигнатите резултати не означават, че е постигната крайната цел.

"Има отрасли, като производството на стомана, в които има намаление на резултатите. И трябва да се справим и с това, защото не можем да разчитаме на света за зелена стомана, например. Трябва да създадем конкретни индустриални политики за отделните отрасли, за да е ясно как те ще приложат декарбонизацията. Затова ще говорят днес лидерите в Брюксел и това ще прилагаме през следващите пет години. Това се изисква от нашия дневен ред", категоричен бе Ванденберге.

Според него справедливият преход изисква никой да не бъде забравен, като бъде осигурена възможност за промяна и усъвършенстване на уменията - да може човек да премине от един отрасъл към друг.

"Необходимо е да работим по темите, които ще се обсъждат на СОР29. Трябва да има едни и същи правила в международен план. Повече инвестиции ни трябват, но те са постижими. Ние в Европа имаме нужда от нива на инвестициите, каквито имахме през 70-те години. Трябва да инвестираме повече в това да бъдем по-добре подготвени за въздействието от климатичните промени. Трябва да се облегнем изцяло на науката. Промяната идва, дали ни харесва или не, няма значение. Тя чука на вратата. Въпросът е дали тя ще доведе до катастрофа или нова архитектура", обясни експертът.

Ванденберге изтъкна, че СОР29, който ще се проведе в азербайджанската столица Баку, ще бъде много важен.

"Трябва да продължим да изпълняваме онова, по което се споразумяхме в Дубай. 196 държави подкрепиха прехода от минерални горива. Това е една малка крачка по отношение на климата, но много важна. Всички държави без Северна Корея подкрепиха прехода. По отношение на срещата в Баку - богатите държави обещаха 100 милиарда евро и до 2022 година 50 милиарда бяха дадени за инвестиции в по-бедните държави. В Баку ще обсъждаме какво ще очакваме след 2025 година. Необходими са инвестиции както за развиващите се държави, за да направят квантовия преход. Сега вече става дума за съвместни инвестиции в действия, които се противопоставят на климатичните промени, за борба с бедността", каза още директорът на "Действия по климата" в ЕК.

По думите му в България декарбонизацията е изключително важно предизвикателство. Ванденберге припомни, че Брюксел е изработил инструменти на европейско равнище, които водят до намаляване на емисиите. 

"От 2019 година в България парниковите емисии са намалели с 34 процента. Но има фондове и средства от ЕС, които ще помогнат на страната ви да се справи с декарбонизацията. Миналата седмица бяха отпуснати 62 милиона евро за модернизиране на електропреносната мрежа, така че трябва да бъдем много прецизни, що се отнася до предизвикателствата във всяка членка на ЕС. А възможностите са налице. Виждам голям потенциал в България - инвестирането във ВЕИ - даже в България много може повече да се направи - с ветрените турбини в Черно море. Има проекти за зеления водород, които се разработват заедно с Гърция и Румъния за инсталиране на производствени мощности за зелен водород в бивши мини. Нека да видим какви възможности ни носят предизвикателствата, а не да ни парализират", завърши Курт Ванденберге. 


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.