Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от десет години. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод публикацията в новинарската агенция "Блумбърг", в която се споменават 14 щурмови самолета руско производство Су-25, които държави членки на НАТО са закупили от България и които са били доставени на Украйна.

Военният министър обясни, че общо 20 самолета Су-25 са продадени в периода 2005 - 2012 г. на четири фирми.

"Ако говорим конкретно за конфликта в Украйна - Министерството на отбраната не е продавало самолети на когото и да е било, за да бъдат изнесени, където и да е било, последните десет години", коментира Димитър Стоянов.

По думите му последните самолети, които са били собственост на български фирми, са изнесени през периода 2005 - 2012 г. Стоянов отрече Министерството на отбраната да е продавало и танкове Т-72. "Категорично казвам, че не се изнася нито Т-72, нито комплекси C-300, нито самолети Су-25 или МиГ-29", заяви той.

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена.

"Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева - говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите", каза още министърът.

По думите му продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша.

"Моята идея е до края на януари двигателите да бъдат в България", посочи Димитър Стоянов.

В петък министърът на отбраната ще участва в поредната среща за оказване помощ за Украйна, която се провежда във формата "Рамщайн". Там той очаква да проведе разговори с представители на френската и шведската страна за заместващите изтребители, както и с германската страна по теми, свързани с превъоръжаване на Българската армия.