"Винаги съм казвал, че Русия в момента представлява риск за националната сигурност, но засега пряка заплаха за въвличането на България и НАТО във военен конфликт няма". Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел след срещата на министрите на отбраната от Алианса, съобщи БНТ.

"Подписахме писмо за намерение за създаване на т.нар. щит на европейското небе - система за противовъздушна отбрана. Тя е в пълен синхрон с желанието на ЕС да провежда общи обществени поръчки. Такава е и тази и аз подписах писмото, надявам се следващото редовно правителство да продължи тази инициатива", каза Стоянов.

Подобни системи има в САЩ и Израел, посочи министърът. Желанието на европейските партньори е системите да бъдат произвеждани в Европа. България също може да има участие в производството - със софтуер или механика, но това тепърва ще се уточнява.

На въпрос дали участието на България в тази отбранителна програма е свързано с националната сигурност и опитите за замесването на страната ни във взривяването на Кримския мост, Стоянов коментира, че двете нямат общо.

"Не бих свързал по този начин нещата. България разполага със стари съветски системи за противовъздушна отбрана. Говорим за единна система под единно ръководство, която да може да реагира във всеки момент. Откъде може да дойде заплахата - може да дойде отвсякъде", каза той.

Темата за Кримския мост не е била коментирана от министрите, заяви Стоянов. По думите му това, че някой интерпретира нещо и намесва България, не е причина страната да бъде въвлечена в конфликт.

"Да, ние участваме в един спор в момента. Нашите служби, доколкото ми е известно, казват, че този камион не е бил в България, отсрещната страна казва "да". Хибридните атаки са изключително важно нещо и те гледат да постигнат своите цели. В случая целите, които си поставят, е да злепоставят България, не е нещо друго".

БНТ: Но България е единствената натовска държава, която се споменава, тоест целенасочена атака срещу България?

Димитър Стоянов: Хибридната атака е видима и резултатът е представянето на България в лоша светлина. Но едва ли това би въвлякло страната ни в конфликт. Аз не бих прогнозирал такова нещо.

Друга обсъждана тема са съвместните мисии на НАТО и ЕС, като България е препотвърдила участието си в КФОР и ЮФОР.

"Потвърдихме нашето участие в мисиите в Косово и Ирак. Особено внимание осигурихме на мисията в Алтеа, тъй като имаме 100 военнослужещи там и тази мисия трябва да бъде продължена, но за това трябва резолюция на ООН, която очакваме през ноември", каза още Димитър Стоянов.

По-рано днес министрите на отбраната на 14 държави, сред които и България, подписаха декларация за европейска инициатива за въздушен щит.

Германия, България, Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения обявиха вчера проект за сътрудничество за създаване на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана. Той предвижда страните да участват в общото придобиване на системи от типа "Ароу 3" и "Пейтриът".

Утре Димитър Стоянов ще участва в среща на министрите на отбраната във формат "Букурещ -9" (Б-9), на която е поканен и секретарят по отбрана на САЩ.