Има нарастваща апатия. Все повече хора се дистанцират от изборния процес.Това каза пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". Електоралната картина изглежда статична, но зад нея стои все по-ниска избирателна активност от последната, рекордно ниска активност, обясни той и добави, че няма "никакъв ентусиазъм около конституционните промени" и даже се наблюдава "липса на интерес".

Запитан могат ли почти 70% негласуващи да бъдат ресурс за нов политически проект, включително такъв на президента, Ганев посочи, че подобен проект ще се цели "именно в тази апатия - хората, които се дистанцираха от изборния процес в последните няколко години". Според него става дума за доста повече хора от резултата на първата политическа сила сега.

За политолога един от въпросите е дали ще се появи "достатъчно убедителна алтернатива, която да мобилизира този сериозен потенциал, който се крие в негласуващите". Сигурни ли сме, че тази алтернатива, за която има потенциал, ще се реализира през един политически субект, постави друга въпросителна той.

"Вероятно Румен Радев ще бъде един от, ако не и основен, кандидат за политическа алтернатива."

"През аватари няма да стане. Пробва се един път - президентът Радев легитимира ПП. Втори път Стефан Янев се опита да се легитимира през президента. Това е отдаване на политическа енергия и е обеца на ухото - особено с ПП, за Румен Радев. Румен Радев не е в политическата позиция, в която беше през 2020-2021 г. Спечели изборите тогава със 70%. Беше общият знаменател на протеста срещу статуквото, юмрукът на промяната. Сега нивата са по-ниски", коментира Димитър Ганев.

Той изтъкна още, че нивата на подкрепа за настоящия кабинет се движат около 20%. Никакъв ентусиазъм нямаше и в началото, защото "този кабинет беше роден в грях" и "никой не искаше това", отбеляза политологът. Според него се "трупа политическа енергия в отсрещния лагер, който и да е той", а парламентарната опозиция в момента не е политическа алтернатива.

"Възраждане" и БСП са заплашени от евентуален проект на Радев, част от техните избиратели биха го подкрепили, смята той.

Относно представителството на ПП-ДБ, което се отразява в социологическите проучвания, в предаването "Преди всички" Димитър Ганев посочи:

"Освен че сте на власт, трупате и скандали. Това в крайна сметка ще доведе до затварянето на тази общност, либерална градска общност, в едни нива, които са ни познати - които възпроизвеждаха субекти като Реформаторския блок, Синята коалиция, ДБ. ПП-ДБ се засилва в тази посока."

Борисов не желае да е в ролята на фронтмен на този кабинет, защото "не иска по този начин да прави подарък на Радев", както и защото си дава сметка, че това правителство не е популярно, подчерта още Димитър Ганев в своя анализ.

Във връзка с публичните изяви на Делян Пеевски политологът изтъкна, че той иска "да покаже нова роля на ДПС в управлението на страната" и предлага концепцията "отново ще ви върна там, където не бяхме в продължение на много години".

По думите му, в конфликта с Радев наблюдаваме, че Пеевски се опитва да се представя като говорител на мнозинството, заема фронтова позиция, а "Радев пое с охота това нещо".