В момента, за съжаление, дясното не може да се обедини. Желанието на няколко групи хора да обединят десните апарати около себе си не е продуктивно. Нужно е обединение на гражданите, а не на лидерите. Ние обикаляме страната и на срещите си питаме хората, коя е каузата, която би ги накарала да застанат заедно.

Това каза председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев на пресконференция в Пловдив.

ДБГ ще продължи да се бори за работещи институции и правова държава, в която хората ще могат да се развиват, да гледат спокойно деца, добави той.

Относно зачестилите случаи на избягали затворници и данните, че на свобода са около 1000 издирвани, Делчев беше категоричен, че правителството трябва да предприеме незабавни мерки. Като такива той посочи - промяна в Наказателно-прецесуалния кодекс, която дава възможност на прокурора да задържи осъдения веднага, а не да чака една седмица докато присъдата стигне на лист в кабинета му, както и поставяне на камери по пътищата, свързани с "умен" софтуер, разпознаващ лица.

Не знам какво правят в правителството. През 2016 г. беше променен законът и беше дадена възможност да се поставят електронни гривни на затворниците. Вече сме 2018 г., а тези гривни все още не са налични, изтъкна пропуск Делчев.

Виолета Донева, член на Изпълнителния съвет на ДБГ, изрази притеснение от изменянето на евроатлантическите ценности на България, както и от липсата на свобода на словото, което показа и последното проучване.

Вместо да навлизаме в ядрото на ЕС, ние сами се избутваме от там, коментира Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ.

От ДБГ искаме обединение на дясномислещите граждани около ценности и принципи. България има нужда от силно дясно представителство. Този кабинет стартира като дясноцентристки, а се превърна в националпопулистки. ГЕРБ не е дясна партия, дясното е осиротяло, добави Зеленогорски.

ГЕРБ започва все повече и повече да приема образа на БСП, допълни Делчо Бакърджиев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ.

Създаването на още два десни проекта, които се явиха като конкуренти на Реформаторски блок на последните избори бяха в полза на ГЕРБ и БСП, давайки им допълнителни депутати. И в момента за това, което се предлага като дясно обединение, имам подозрения, прилича по-скоро на тактическо събиране, каза още Бакърджиев.