Това обяви министърът на земеделието Мирослав Найденов пред журналисти, цитиран от КРОСС.

По думите му, заедно с експерти ще се изготви минимум за хранителна стойност и баланс на храната в детските градини. Найденов заяви, че е масова практика да се купуват най-евтините храни в учебните заведения и често оправданието за това е ниската такса, която плащат родителите – 60 лева на месец. Затова министърът не изключи изискването за закупуване на по-добра храна да вдигне таксите. По думите му за тази храна няма как да плаща държавата, а родителите.

„Ако имате дете, вижте какво яде в детската градина. Едни намазани филии с не знам какво си и отгоре поръсени с още по-незнам-какво”, коментира той. Първо ще се проверява какви храни се консумират и какви са хигиенните условия и след това ще се налагат изискванията.

Найденов съобщи още, че от 1 януари 2011 г. трябва да започне да функционира Агенцията по безопасност на храните, която ще има 28 регионални клона в страната, предаде БТА. Той уточни, че към новата агенция ще преминат Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба за растителна защита, Националната служба за зърното и фуражите, и тази част от РИОКОЗ, която отговаря за безопасността на храните.
Предвижда се съставът на новата агенция, заедно с нейните регионални структури, да е с около 400 души по-малък от съставите на тези четири досегашни служби, които агенцията ще обедини, посочи Найденов. По думите му ще бъдат намалени дублиращите звена в тях.