Дерогацията остана с гласовете на ПП-ДБ, БСП и "Възраждане". Управляващата коалиция заедно с опозицията я запази, като отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС тя да отпадне до три дни. ПП-ДБ се въздържаха, въпреки че бяха най-големите защитници на дерогацията за рафинерията "Лукойл" по време на дебатите с уговорката, че настояват тя да бъде отменена чак през март.

Така "за" отпадането й сега и веднага гласуваха 94 депутати, против бяха 55, а 61 от управляващите се въздържаха. ИТН и независимият Радостин Василев не участваха в гласуването. 

От ПП-ДБ държат дерогацията да бъде свалена между 1 и 15 март, докато вносителите от ГЕРБ и подкрепящите ги партньори от ДПС настояват да бъде премахната до три дни. Йордан Цонев от ДПС все пак допусна дерогацията да отпадне не за три дни, а евентуално от 1 декември.

По време на дебатите от ДПС поискаха оставките на двама министри. Изговори го Хамид Хамид, който настоя  министърът на икономиката Богдан Богданов и на министърът на енергетиката Румен Радев да напуснат постовете си. Според него те са "адвокати на "Лукойл" и подкрепят режима на Кремъл. "Господин Петков, ваша е отговорността да поискате оставката на тези двамата министри", обърна се Хамид към съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "Г-н Петков, вината да подкрепяте тези хора персонално е ваша. Когато си кичим на ревера, че помагаме на Украйна, а с действията си показваме, че подкрепяте кремълския режим - вината е персонална ваша. Ген. Атанасов също носи вина. България активно подпомага заобикалянето на санкциите на ЕС", добави още Хамид.

Атанас Атанасов посочи, че внушенията за разнобой между ДБ и ПП по темата не отговарят на истината. ПП-ДБ е за прекратяването на дерогацията, но в разумни срокове, не от днес за утре и при елиминиране на всички рискове. Лидерът на ДСБ заяви, че неговият мотив да не подкрепи отпадането на дерогацията, защото вносител е Делян Добрев, а той е човекът, който е гласувал против правителството. Това е провокация, отсече Атанасов.

"Може ли рафинерията да преработва неруски петрол, или не може - може", каза Йордан Цонев. Как тази дерогация я следим да не допринася да режима на Путин?", попита той. И посочи, че 40 процента от петрола е за вътрешна консумация, а 60 процента отива за реекспорт към трети страни и така нарушава санкционния режим. "Какви са ползите за българския бюджет? От тези 60% са нула. Е, къде отиват тогава?", попита депутатът от ДПС. Единственото, което успяхме, е да наложим малко по-висок данък и да съберем стотина милиона, които се надяваме да станат 250 милиона до края на годината. Прекратяваме дерогацията в полза на руския петрол, България се дискредитира и българските граждани нямат никаква полза", обобщи той. По думите на Цонев имаме достатъчно запаси от гориво и тези  аргументи също не издържат.

"Всички аргументи да продължава дерогацията са несъстоятелни. Изпълнени ли са целите, заради които България прие дерогацията? Отговорът е не, нито една не е изпълнена", заключи Цонев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ изрази учудване, че само преди година от ДПС са одобрили въвеждането на дерогацията и тогава са заявили, че това е едно добро решение. Съпартиецът му Искрен Митев репликира Йордан Цонев.

"Защо е това бързане, г-н Цонев? Защо трябва да отпадне за три дни на всяка цена? Изведнъж започвате да обвинявате, че сме в коалиция с "Възраждане", което е абсолютно безумие, и заемаме прокремълски политики?", посочи депутатът от ПП-ДБ. Той цитира Цонев също и за това, че така хазната ще се лишава от по близо 200 млн. приходи в хазната.

"Г-н Митев, не сте ме слушали внимателно, но това не се случва за първи път", отвърна Йордан Цонев и обясни, че сегашното им бързане за отмяна на дерогацията на "Лукойл" е, защото са били оповестени данни, че се нарушава санкционният режим срещу Русия.

"За газа може, за петрола не може! Какъв е този двоен аршин? Компетентните органи да се размърдат яко по тази тема", възкликна Цонев.

Венко Сабрутев пък изрази съмнение дали истинската причина за бързането на ГЕРБ-СДС и ДПС е намерение да се обезцени рафинерията и след това евтино да бъде продадена. Той добави, че ако днес отпадне дерогацията, няма да има откъде България да внася горива. "От коя държава и кои фирми ще осъществят този внос? Това не е ли опит да се намали цената на рафинерията, така че тя да стане пушечно месо за едни инвеститори, усъмни се Венко Сабрутев. Спиране на дерогацията най-вероятно ще доведе до спиране на работата на "Лукойл", прогнозира той.

"Готови сме да прецизираме датата от 15 март на 1 март 2024 г. за прекратяване на дерогацията, но всичко друго би донесло рискове", даде знак за известно отстъпление във времето съпредседателят на ПП Кирил Петков още преди дебатите и веднага след заседанието на Съвета по сигурността към МС по-рано днес. "Независимо от политическата риторика, която ще бъде изказана през следващите дни, ще отстояваме интереса на гражданите. Твърдо сме "за" за прекратяването на паричните потоци към Путин, но това не трябва да стане за сметка на българските граждани", допълни той. Според него ДПС и ГЕРБ се опитват да вкарат ПП-ДБ в политически капан, като визира последствията от свалянето на дерогацията в началото на зимата.