Депутатката от БСП Анна Славова обвини зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, че унижава жени народни представителки.

По думите й това не било еднократно, а подобен случай имало и с депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова. Спорът обаче се завихри от дилемата - може ли ПГ на БСП да гласува "с краката си", или това "само маймуна го може".

Повод за обвинението стана изказването на социалистката Надя Клисурска, която остро критикува предложенията на управляващите и на Патриотите, като обяви, че БСП няма да подкрепи промените в Закона за чужденците.

По думите й често, голяма част от депутатите не разбират какво гласуват и това показва неуважение към гражданите, на което председателстващият Валери Симеонов й направи забележка да спазва добрия тон.

В отговор депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов я критикува, че червените депутати няма как да гласуват, защото не са в пленарната зала.

"ПГ на БСП в момента гласува с краката, защото това, което ни се предлага, качеството на българското законодателство и придатъкът, в който всички се превърнахме, на изпълнителната власт, говоря за вас, делегитимира това Народно събрание отдавна", контрира Клисурска.

"Само не можах да разбера как гласувате вие с краката. Това маймуна може да го направи, човек трудно", подметна Симеонов от парламентарната трибуна, което предизвика гнева на Славова, която заплаши лидера на НФСБ с оставка.

"Не за първи път си позволявате, като председателстващ, да унижавате жените депутатки. Преди десет дена това се случи с вашата колежка Милена Дамянова и вие не станахте да я защитите. Сега го правите с колежката Клисурска", каза тя от трибуната.

"Ако още веднъж си позволите да унижите дама в тази зала, лично аз ще инициирам искането за вашата оставка от името на жените депутатки", отсече Анна Славова.

"По никакъв начин не съм си позволил да обидя или унижа уважаваната от мен г-жа Клисурска. Просто обърнах внимание върху изрази, които унижават всички депутати. Беше казано от трибуната, че депутатите от БСП гласуват с крака. Това е обидно към тях и аз влязох във функцията си на водещ", защити се Симеонов.