С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна днешното заседание на Народното събрание. Вчера от Българската патриаршия съобщиха за кончината на патриарх Неофит, който напусна този свят в 22.22 ч. след четиримесечен престой във ВМА. 

"Вчера загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи, радетел за единство, мир и благополучие. Призовавам ви да почетем с минута мълчание Негово светейшество и да се помолим за упокой на душата му", заяви в началото на заседанието председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.

Преди заседанието пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че приема като "тежка загуба за България, за православието, за църквата" кончината на Негово Светейшество. "Бог да го прости! Свят човек, достоен!", посочи той. Попитан има ли риск за българската църква и какво трябва да се случи, Борисов посочи, че политиците не трябва да се изказват по тази тема, нито да изказват своите предпочитания.

"Това е голяма загуба за българския народ и за Българската православна църква, защото си отиде един от стълбовете на православната ни вяра", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов за кончината на патриарх Неофит пред журналисти в парламента. По думите му това се случва в знакова за България година, защото се отбелязват 1160 години от покръстването на българите.

Костадинов коментира, че времето, в което си е отишъл патриарх Неофит, е изключително тежко и за българите, и за света като цяло. "Той смята, че предизвикателствата, които остава след неговата смърт са повече от желаното. Да се надяваме, че църквата и народът ще успеят да преминат през тях", посочи лидерът на "Възраждане".

Костадинов каза, че патриарх Неофит е бил обединител и че е бил човекът, който е успял окончателно да преодолее всички остатъчни ефекти от братоубийствения разкол в българската църква. "Да се надяваме, че това, което той успя да направи за църквата и за нашия народ ще бъде продължено от неговия наследник и наследниците му в Синода", допълни Костадинов.

Той заяви, че най-малкото, което може днес да направи Народното събрание (НС), е да почете с минута мълчание българския патриарх. Смятам, че в днешния ден НС не трябва да работи, коментира още той.

Относно връчването на мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев, което трябва да се случи в петък, Костадинов посочи, че това е просто една процедура, която минава с връчване на папка и след това отнема една седмица.

Снимка: БТА

"От БСП оценяваме високо дейността на патриарх Неофит, започвайки още от времето на разкола в църквата, неговите усилия за обединяване на Българската православна църква, и в нашите спомени той ще остане като един разумен, благ, високоерудиран, високообразован духовник, който по свидетелства и на хората, които са близко около него, никога не е направил компромиси нито в личния си, нито в професионалния си живот" - това каза пред журналисти в парламента Ирена Анастасова от "БСП за България" по повод кончината на патриарха. 

"Бог да го прости и светъл път на душата на Негово светейшество", добави тя. На въпрос трябва ли да има спиране на политическия процес засега, Анастасова допусна, че ще се обяви национален траур и всичко каквото трябва да бъде предприето, и отбеляза, че по Конституция църквата е отделена от държавата. "Патриарх Неофит беше един от радетелите на задължителното спазване на тази дистанция между църква и държава, така че да се надяваме на неговата закрила от горе и да дава разум на политиците, така че да постигнем най-доброто за България", добави тя.

Според нея държавата е в тежко състояние и наистина имаме нужда от такива хора като него - мъдри, спокойни, разумни и най-вече хора, мислещи за народа и страната си.

Попитана дали БСП са се допитвали за съвет до патриарха, Анастасова каза, че знае, че Корнелия Нинова се е срещала с Негово светейшество. "Дори и да сме го правили, това е добре, защото ние от нашето традиционно православие и неговите представители можем да получим само добри съвети, които са в полза на народа български", добави тя.

Снимка: БТА