Временната комисия по сигурността на машинното гласуване ще изслуша влогъра Станислав Цанов във връзка с неговите твърдения за заплахи за живота му, отправени от Алексей Петров. Това ще се случи утре - вторник, от 15 ч. в зала 3 на Партийния дом.

Новината за изслушването на Цанов беше оповестена още на 3 октомври, но днес беше качена и в програмата на сайта на Народното събрание с анонс "Изслушване на Станислав Цанов - поддържащ свой ютуб канал". Създаването на тази комисия стана по инициатива на БСП и се реализира броени дни преди старта на предизборната кампания.

Станислав Цанов обяви в средата на септември, че опитът му да провери как работят машините за гласуване и могат ли да бъдат манипулирани е станал повод за разговор с бизнесмена и бивша барета. В канала си "Цанов напред и нагоре" ютюбърът публикува запис, за който твърди, че съдържа заплахите, отправени от Алексей Петров. Пред БНР той добавя, че го пази като "гаранция за живота си". В излъчените материали гласът, за който се твърди, че е на Петров, разкрива и че има манипулации, извършени с машинния вот.

Цанов публикува и откъси, в които бива наричан терорист, както и че някой ден "ще носи отговорност". Ютюбърът и журналист на свободна практика призова институциите да проверят дали е имало връзка между Алексей Петров и машините за гласуване и дали гласът, отправящ заплаха към него, е на покойния бизнесмен.

По този повод министър Калин Стоянов обяви, че резултатът от проверката "в най-скоро време" ще стане ясен, а самият Цанов ще бъде извикан в столичната дирекция на вътрешните работи за разпит.