Един месец след избора му на 21 юли Народното събрание стигна и до сформирането на парламентарните комисии и с попълването на техния състав. След задължителните предварителни консултации по състава на комисиите, днес парламентарните групи разпределят местата помежду си в 22-те комисии без дебати.

За кратко искри прехвърчаха между ИБГНИ и парламентарния председател Ива Митева.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" се отказаха да участват в ръководствата на постоянните парламентарни комисии. Заявлението направи от трибуната Мая Манолова с аргумента, че формацията е била многократно обвинявана, че се бори за постове и позиции. "В тази връзка заявявам от името на групата, че ние не желаем и няма да получаваме председателски места в комисиите, нито заместник председателски. Ще имаме членове и ще продължим, както и досега, да работим активно, отговорно и компетентно по темите, които са важни за българските граждани", каза Манолова.

"Нали разбирате, че ако последват сега всички народни представители и парламентарните групи вашите думи, ще останат комисиите без ръководство и ще блокираме работата на Народното събрание, защото в момента всички могат да оттеглят своите кандидатури", реагира председателката на НС Ива Митева. Тя посочи, че "не се прави така в една парламентарна република".

Решението на "Изправи се БГ! Ние идваме" вече се отрази на състава на Комисия за контрол над службите за сигурност, която няма да има заместник-председатели, защото тези постове се полагаха на парламентарната група. Тази комисия обаче ще има председатели на ротационен принцип.

 

Общо 7 комисии бяха оглавени от ИТН, ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Демократична България" получиха по четири председателски места, а ДПС - две.

За първи път ще има и комисия, която ще отговаря за политиката към българите извън страната.

ИТН оглави комисията по бюджет и финанси в лицето на Любомир Каримански. Колегата му от групата Иван Хиновски пък оглави комисията по енергетика. ИТН застана начело и на правната комисия, като неин председател е Андрей Михайлов. Николай Радулов оглави комисията по вътрешен ред и сигурност, Димитър Гърдев - по външна политика, комисията по земеделието - Пламен Абровски. Комисията по здравеопазването ще ръководи Силви Кирилов Петров, който беше номиниран за здравен министър във втория проектокабинет на партията. 

ГЕРБ-СДС получават председателското място в комисията по въпросите на Европейския съюз в лицето на Томислав Дончев.Комисията по транспорта - Росен Желязков.Комисията по култура и медии - Тома Биков. Радомир Чолаков оглави комисията по правата на човека, а Николай Хаджигенов от ИБГНИ възрази председателското място на тази комисия да бъде дадено на ГЕРБ.

"Ние гласувахме против, намираме за срамно председател на комисията по права на човека да бъде ГЕРБ - заради цялостната политика на тази партия в последните години за погазване на правата на човека", заяви от трибуната Хаджигенов. Той поясни, че няма предвид личността на самия Чолаков, но пък иронизира ситуацията и предложи направо начело на комисията да застанат бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски.

ДБ ще председателства комисията по околната среда и водите - Борислав Сандов. Ивайло Мирчев - комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, Цецка Бачкова - комисията за взаимодействие с гражданското общество, а Антоанета Цонева ще ръководи Комисия по политиките за българите извън страната.

БСП оглавяват комисията по отбрана - Атанас Зафиров. Начело на социалната комисия бе избран Георги Гьоков. В комисията по образованието председателското място е за Ирена Анастасова, а Иван Ченчев пое ръководството на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Комисията по икономическата политика, иновации и туризъм оглави Йордан Цонев от ДПС. Колегата му Халил Летифов пък е начело на Комисията по регионална политика.

Въпреки кратките искри, депутатите подредиха състава на 22-те комисии за малко повече от час и половина, и излязоха в почивка преди изслушването на образователния министър.