С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на светите Баташки мъченици. 

ПГ на "Обединени патриоти" призова парламента в Деня на Баташките свети мъченици да бъде признат геноцидът над българите по време на турското робство.

Това каза в декларация от името на група депутатът от ПГ на "Обединени патриоти" Павел Шопов.

По думите на Шопов това признание е много важно не само от почит към мъчениците, не само за да се помни миналото, а и да се осъзнаят някои актуални процеси днес.

"Днес е един от най-тъжните дни от българската история. В шумотевицата на деня посрещаме скъпи гости, заседаваме, решаваме домашни непосредствени проблеми. Гледаме доклада за ЧЕЗ, но май малко от нас се сещат, че днешният ден - 17 май е Денят на Баташките свети мъченици", каза Шопов. Той поясни, че се е надявал от другите парламентарни групи да излязат и да отбележат този ден.

"Но за съжаление не сме узрели. Върху костите на Баташките свети мъченици живее българската свобода", заяви Шопов. Депутатът припомни, че "една българска Юда", финансирана с турски пари, се е опитала да омаловажи драмата в Батак. "Тогава ние реагирахме остро, непримиримо", каза Шопов.

В края на декларацията си той призова депутатите в залата да станат на крака и да почетат паметта на Баташките свети мъченици.