Със 70 гласа "за", 6 "против" и 102 гласа "въздържал се" парламентът отхвърли на първо четене внесения от "БСП за България" законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Промените предвиждаха подпомагане на младите хора, ненавършили 26-години, като техните доходи да са необлагаеми. Предлагаше се и доходите от трудови правоотношения до размера на линията на бедност за всички лица, независимо от възрастта, също да са необлагаеми.

Измененията подкрепиха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ", както и по един депутат от ГЕРБ-СДС и от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Законопроектът беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

В хода на дебата беше засегната темата за демографската ситуация в България, предава БТА.

"Демографски срив в България" е доста смело изказване, коментира Илина Мутафчиева от ПП-ДБ. Тя посочи, че въпросът е не колко деца раждат младите българи, а къде успяват да се реализират. Последното нещо, от което младите хора се интересуват, е това облекчение, което вие предлагате, обърна се Мутафчиева към БСП.

Нямаме демографска криза, права сте, имаме демографски апокалипсис, репликира я заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев ("Възраждане").

Безумие е да се каже, че в България няма "демографски срив, коментира и председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. По думите ѝ България е в "демографска смърт" и сме най-бързо изчезващият народ. Младите хора не се интересували от такава подкрепа от държавата - как, докато бяхме заедно в управлението, се интересуваха от безплатни детски градини, безплатни учебници, данъчни облекчения, а вече не се интересуват от такава политика, обърна се Нинова към ПП-ДБ.