Депутатите спориха два часа в рамките на заседанието си днес по точката дали да замразят заплатите си в периода на извънредното положение. От дебата на народните представители не личеше охота, а партийните атаки бяха на дневен ред.

По темата имаше обществен отпор, че възнагражденията им се вдигат от 1 април. Замразяването бе поискано лично от премиера Бойко Борисов.

В рамките на дебата първо БСП предложи основната депутатска заплата да бъде замразена на нивото от предходния парламент - не само за времето на извънредното положение, а по принцип. Това значи 2976 лв. основно възнаграждение.

От ГЕРБ обаче се възпротивиха. От името на партията депутатът Лъчезар Иванов не пропусна да посочи действията на левите депутати, че не ходеха миналата година на работа в знак на протест към управляващите, а вземаха заплати.

Йордан Цонев от ДПС предложи спестените средства от заплати да бъдат внесени в сметка на Министерство на здравеопазването.

Снимка: БТА

Партия "Воля" предложи за периода на извънредното положение депутатите да получават минимална работна заплата, тоест 610 лв. Лидерът Веселин Марешки стигна по-далече, като прочете декларация на партията от трибуната, че "днес България има нужда от воя съвременен Левски", а кризата щяла да свали много маски, за разлика от него, чиято партия била направена само в името на народа.

"Нали не сме свикнали да го цитираме по инерция само на празници, такива хора ни трябват всеки ден", посочи депутатът.

Според него в периода на криза ще бъдат свалени много маски на политическите лидери и ще бъдат развенчани много митове и заблуди.

"Един генерал го пробвали дали ще става за президент, друг го пробвали за втори президентски мандат, трети политик гонил не знам какъв пост в партията си. Това ли е дневният ред на българския народ в момента - не, не е", коментира още Марешки.

От коалиционния партньор на управляващите - ВМРО, разкритикуваха ГЕРБ, че вече две години не придвижва идеята им заплатите на депутатите да се индексират като пенсиите, т.е веднъж годишно. Малкият коалиционен партньор предложи заплатите на депутати, министри, премиер и президент да бъдат намалени наполовина, но за целия период на икономическата криза.

След споровете и партийните атаки проф. Станислав Станилов от "Атака" се върна назад във времето от дебатите на отминал парламент, когато "един колега от СДС разказал притча, много подходяща за дебата".

"Ако ние всички излезем пред парламента, наметнати с един чувал от зебло и се самобичуваме до кръв, ще се събере една огромна тълпа, която ще ни ръкопляска, но никой няма да гласува за нас", разказа Станилов и каза, че начинът на обсъждане на точката за замразяване на заплатите на депутатите е срамен.

След този разказ дебатите по точката спряха. А председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова прие само предложението на ДПС - разликата от намалените заплати да отива по дарителска сметка на МЗ за борба с коронавируса.

Снимка: БТА

Дебатите по актуализиране на заплатите и бюджета за 2020 г. продължават.