Това се посочва в декларация от името на ПГ на ГЕРБ, представена от съпредседателя й Красимир Велчев, предаде БТА.
ГЕРБ възразява срещу твърденията на Сергей Станишев, че правителството не захранва парламента със закони и съответно Народното събрание не работи, се посочва в текста.
Голяма част от енергията и усилията на сегашния Министерски съвет отиват в опит да бъдат установени резултатите от "престъпното управление на предишното правителство, начело със Сергей Станишев", се посочва в декларацията.
Велчев съобщи, че в момента се подготвят закони и до края на годината законодателната програма на Министерския съвет предвижда 88 законопроекта и изменения на вече съществуващи закони.
От началото на работа на 41-то НС до миналия петък е имало 670 гласувания, а лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев е гласувал 60 пъти, т.е. повече от 90 процента не е присъствал, заяви Велчев. По неговите думи Станишев е "сред водещите неработещи депутати", защото не участва и не е посетил до момента нито една парламентарна комисия.
От ГЕРБ отхвърлиха заявленията на левицата, че правителството готви "на тъмно" бюджета за 2010 година. Бюджетът се прави не скрито, а трудно, защото единственото, което предишният кабинет е оставил, са дългове и следи от "източване", коментира Велчев.
Вероятно заради това министри от БСП се скриха след отправената от премиера Бойко Борисов покана за дебат лице в лице в парламента за управлението и парите на държавата, добави той. Тази декларация нямаше да бъде направена, ако не се отнасяше до накърняване авторитета на най-влиятелните институции - Народното събрание, Министерския съвет, посочи Велчев.
Ако мнозинството народни представители работят за авторитета на тези институции, а единици го рушат, на всички ще им бъде много трудно, особено ако тези единици са представители на партия с "голям опит в партизанската борба и подривната дейност", отбеляза той.
По думите му работата в НС не се изразява в това мнозинството да работи, а опозицията да пречи. Велчев допълни, че всички политически сили са декларирали пред своите избиратели, че дори и да са в опозиция, ще бъдат конструктивна опозиция.
ГЕРБ започна като гражданско сдружение и ценностите на гражданското общество се защитават от парламентарната група, се казва в декларацията. Една от основните цели е повишаването на авторитета на институциите, като една от най-важните е Народното събрание. ГЕРБ е против от парламентарната трибуна "провалени политици" да хулят и клеветят с популистки цели, заяви Красимир Велчев.