Крайният срок да сторят това бе 24 юли, петък. 35 народни представители обаче още не са напуснали апартаментите, дадени им за временно ползване, докато тече мандатът им. Някои не са си изплатили режийните разноски – ток, вода, парно. 17 пък от вече бившите още не са върнали служебните си лаптопи.
Към 25 юни т.г., когато се проведе последното заседание на предишния парламент, 118 народни представители, дошли в столицата от провинцията, са обитавали ведомствените жилища. Бройката през четирите години обаче е динамична, един влиза, друг излиза, казва главният секретар на Народното събрание Огнян Аврамов.
Най-много нарушители има в групите на Коалиция за България и ДПС, следвани от “Атака”. Най-примерни са царистите. Всички от НДСВ са спазили сроковете.
На администрацията на парламента не й остава нищо друго освен да води съдебни дела срещу длъжниците. Проблемът е, че имат в наследство некоректни ползватели и от предишни Народни събрания. Всеки от “нередовните" народни избраници дължи по малко, но общо се събира обща сума от около 28 000 лв. Срещу всеки поотделно трябва да се заведе дело, като съдебните разноски излизат повече отколкото е исканата сума, казват от НС.
Ведомствените жилища са разположени в кварталите “Мотописта 2”, “Изток”, “Редута” и “Красно село”. От 2001 г. не са строени нови жилища, нито пък са купувани. Ако останат свободни апартаменти, те се отдават под наем. Най-често от възможността се възползват министрите. Наемът, който плащат, е повече от изгоден. 100 кв. м например им излизат под 100 лв. месечно, а средно наемът е между 60-80 лв., зависи от квартала, състоянието на жилището и т.н. Цените всяка година се коригират според темпа на инфлацията, но увеличенията са повече от символични.
Ведомствени жилища не могат да се закупуват, категоричен е Аврамов. Той не отреча, че такива желания е имало, но те бързо са “попарявани”.
В това Народно събрание 112 са новоизбраните народни представители от провинцията, които трябва да бъдат приютени. Най-много са в ГЕРБ – 81, най-малко в БСП – четирима, и в Синята коалиция – трима. По средата са ДПС – с 10 кандидат-квартиранти, “Атака” – деветима, и РЗС с петима. Към тази бройка трябва да се прибавят още 24-има депутати, преизбрани в новия парламент, които ще останат във ведомствените жилища. Блоковете не са партийно оцветени и комшии си стават политически противници.
Дотогава народните избраници от провинцията са настанени в хотел “Родина”. Нощувката им струва по 60 лв. на ден и включва закуска и ползване на екстрите като басейн и фитнес зала. Хотелът е предложил най-изгодна оферта и надвил конкуренцията на други двама кандидати. Досега са платени близо 85 000 лева за нощувка, а 110 000 лева е лимитът на малката обществена поръчка, което означава, че до броени дни този проблем трябва да бъде решен.
Тъй като са пакетно настанени, по-евтино излиза транспортът. Новите депутати се извозват с парламентарни бусчета до местоработата си – на идване и отиване. Всичко това, за сметка на държавния бюджет.