Депутатът от ПП-ДБ и представен като кандидат за премиер акад. Николай Денков и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментираха в предаването на БНТ "Панорама" възможностите за съставяне на правителство, което да бъде подкрепено от двете коалиции. И двамата останаха на известните позиции от последните дни след няколото кръга преговори.

Николай Денков повтори кои са двата ангажимента на ПП-ДБ - да не подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС или кабинет с тяхно участие. Затова са тръгнали по друга линия - да инициират разговори за всички останали възможни компромиси и обща законодателна програма. Денков заяви, че ПП-ДБ са свалили всички карти на масата и призова ГЕРБ да вземат решение какво ще правят с първия мандат.

Десислава Атанасова на свой ред попита къде в световната политика вторият поставя условия на първия. Тя бе категорична, че усилията България да има редовно и стабилно правителство продължават.

Нашите симпатизанти не бяха много щастливи от това, че инициираме процеса - да свалим картите със състав на кабинет, законодателна и после управленска програма, каза Денков. Но изрази увереността на ПП-ДБ, че това е правилният начин.

Предложихме - ако намерим съгласие по управленска програма, тя да е основа на едно правителство, което може да бъде подкрепено.

Атанасова напомни, че вотът недвусмислено няколко поредни пъти е показал не само на ГЕРБ-СДС, а и на всички политически партии, че никой не е натоварен с доверието и не трябва да се чувства самодостатъчен. Никой няма 121 мандата за мнозинство. И затова трябва да търси останалите политици, за да се градят мостове, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Все още не е изчерпан шансът за кабинет, както и да се води диалог като крайната цел е България да има правителство, отбеляза Атанасова.

Попитан от водещия Бойко Василев защо в състава на кабинета са избрани партийци от ПП, Денков обясни, че основното в подбора било кои са експертите, които могат да изпълнят тази управленска програма. 

Денков изтъкна, че това са хора, всеки един експерт в съответната област, на които има доверие и които могат да работят в екип. Шестима от този екип са предложени от ДБ, напомни той, като така опроверга тезата, "че ДБ се е дръпнала".

Въпросът е когато дойде време за втория мандат, как бихме могли да постигнем съгласие за правителство и за момента няма никакви основания да се променя съставът на кабинета, ако се стигне до втори мандат, каза Денков.

Десислава Атанасова го попита, след като избирателите на ПП не им позволяват да правят правителство с ГЕРБ, има ли други партии, с които биха могли да управляват.

През цялото време чуваме обвинения от най-различни хора от ГЕРБ. Всъщност цялата тази пушилка е свързана с това, че ГЕРБ не знае какво да прави в момента. Ние се опитваме да им помогнем да вземат решение и това решение да бъде правителство, което ще може да работи по нашите общи приоритети, коментира в отговор Денков.

Атанасова не остана по-назад. Ултиматумите, които ни поставят от първия ден колегите от ПП - подкрепа без участие в правителство, без да имаме каквито и да е претенции за това кой ще бъде министър в правителство, което ние ще подкрепяме - не става. Държим да бъдат уважавани нашите избиратели. Искаме представителство и споделяне на обща отговорност, категорична бе Атанасова.

Николай Денков още един път заяви, че ПП-ДБ са свалили всички карти на масата и призова ГЕРБ да вземат решение какво ще правят с първия мандат.

Показваме, че сме готови да управляваме, дали ще получим подкрепа - да решат другите. разбира се, ако отидем на дискусии с други партии, ще влязат и други неизвестни. В момента всичко, свързано с дискусиите на ГЕРБ, е на масата. Има шанс за много компромиси, но има и невъзможни компромиси. Невъзможни са компромисите, когато си поел ангажимент към избирателите си и не ги спазваш, коментира Денков.

Атанасова пък напомни, че Бойко Борисов и преди изборите и след тях казва едно: че най-стабилно би било правителство с ПП и ДБ. "Те очакваха да са първи, но ГЕРБ-СДС са първа политическа сила и на тези избори."