Премиерът акад. Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов присъстваха днес на откриването на новия Център по оцеляване на море във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. 

Снимка: BulFoto

По думите на началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров дълбоководният комплекс е най-модерното съоръжение в Черноморския регион.

Снимка: БТА

Центърът дава възможност за отработване на широк спектър морски спасителни операции и подготовката на силите на ВМС, Военновъздушните сили и на специалните части на армията, предава БТА.

Снимка: БТА

Басейнът е 12 на 25 метра, като дълбочината му достига до пет метра. Съоръжението е снабдено с различни системи и тренажори, включително за генериране на вълни и изкуствен дим.

Снимка: BulFoto

Висшето военноморско училище е пример за развитие на висшето образование в България, каза премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на Дълбоководния комплекс. 

Снимка: BulFoto

Той поздрави ръководството на училището, че наред с обучението на курсантите, полага много усилия и за подготовката на цивилни кадри за морския бизнес и икономиката.

Снимка: БТА

След демонстрациите на новото съоръжение министър Тагарев коментира пред журналисти, че изграждането на отбранителните способности включва и усъвършенстване на военното образование.

Снимка: БТА

Според него комплексът на ВВМУ е впечатляващ и трябва се мисли как да бъдат подкрепени и другите военни училища в страната.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Специална програма по тази тема не сме разработили, зависи от тяхната инициативност, коментира министърът.

За новите машини за Сухопътните войски Тагарев посочи, че има график за финансиране на този проект, като страната ни е направила първата вноска. Той припомни, че всички плащания по проекта трябва да приключат през 2027 година, доставката на машините ще бъде в средата на 2028 г.

Снимка: БТА

Министърът каза още, че предстоящото учение на НАТО "Непоколебим защитник" ще бъде изключително мащабно с прехвърляне на войски от Северна Америка към Европа. Сценарият предвижда отбранителни действия в северната част на източния фланг на НАТО, а на наша територия към момента не се предвижда присъствие на чужди войски и провеждане на активни действия, обясни министърът.

Снимка: БТА

По думите му България ще участва с офицери в щабовете на НАТО и с компютърно подпомагане.

Тагарев подчерта, че присъствие на наши военни в операцията в Аденския залив не се предвижда. Обсъжданият вариант е страната ни да има офицери в щаба на операцията, които няма да са на място физически.

За предстоящата ротация в правителството Тагарев посочи, че няма притеснения и тя зависи от решението на политическите партии.