ГЕРБ даде знак, че е готова да подкрепи кабинет на "Демократична България". Това заяви пред БНТ депутатът и бивш социален министър Деница Сачева.

Тя отбеляза, че продължават да вярват, че в ДБ има хора, които са с десни разбирания - хора, които искат да видят едно разумно управление на страната и затова "все още имаме своята толерантност към тяхното поведение, независимо, че понякога то продължава да бъде необяснимо".

Сачева уточни още, че биха участвали в реализацията на кабинет с третия мандат без тяхно участие, като целта е да се реализират истински национални цели.

"В момента сме дали ясна заявка, че ще положим усилия при връчването на третия мандат също да участваме в реализация на кабинет, включително и без наше участие. Дали сме вече знак, че бихме могли да обсъждаме варианти, ако този мандат бъде връчен на ДБ", посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите ѝ политическият инат е довел до предложението на ПП, което "всъщност е неубедително дублиране на това, което ние предложихме".

"Ние предложихме в началото на сформирането на този парламент да се съберем всички политически партии, да направим своите политически приоритети, да ги оформим в политически документ, който да бъде приет и на базата на този политически документ да се търси съгласие за правителство. Сега виждаме, че концепцията се обръща - само, че вместо да се търси едно широко политическо съгласие, се прави опит предизборната програма на ПП да бъде наложена като национални приоритети на цялото Народно събрание, каза бившият социален министър.

И допълни, че подобен подход няма как да срещне подкрепата на политическите партии. И не случайно ПП може да разчитат на гласовете на "Демократична България", което остава загадка за мен защо подкрепят подобен начин на правене на политика, добави Сачева.